Cerkljanska: trajnostna, zelena destinacija
Kaj pomeni naziv trajnostna destinacija?
Trajnost prepogosto enačimo zgolj z varovanjem narave, čistim okoljem in ločevanjem odpadkov, a pomen je precej širši. Da lahko destinacija nosi naziv “trajnostna”, je potrebno odgovorno ravnanje, premišljeno načrtovanje razvoja prostora in turizma, ohranjanje kulturne dediščine, spodbujanje lokalnega podjetništva, vključevanje prebivalcev, povezovanje turističnih ponudnikov ter skrbno varovanje živalskih in rastlinskih vrst. Vse to s ciljem ustvarjanja boljše prihodnosti.
Če želimo našim zanamcem zapustiti kraje, vredne občudovanja, je ključnega pomena skrbno načrtovanje turizma. Pri tem nas vodi Zelena shema slovenskega turizma z natančnimi smernicami. Zelena shema turizma je certifikat kakovosti, s katerim Slovenska turistična organizacija označuje izpolnjevanje širokega spektra zahtev na področju trajnostnega turizma. Shema, ki sicer temelji na globalnih kriterijih, upoštevajoč tudi nacionalne značilnosti in zahteve, je orodje za oceno, pa tudi za izboljšanje trajnostnega delovanja.
Strateška vizija slovenskega turizma poudarja, da je Slovenija globalna zelena butična destinacija, ki privablja zahtevne obiskovalce. Ti iščejo raznolikost, aktivna doživetja, spokojnost in koristi, ki bogatijo osebno izkušnjo.
Tako se Cerkljanska, kot nosilka zlatega znaka Slovenia green destination, ravna tudi po strategiji razvoja turizma v občini Cerkno za obdobje od 2021 do 2025, ki je osrednji in obenem prvi strateški dokument, ki celostno naslavlja področje razvoja turizma v destinaciji Cerkno. Strategija razvoja turizma v Cerknem je v obliki strateških in operativnih ciljev, ukrepov z aktivnostmi, časovnico, nosilci in ocenjenim finančnim vložkom spisana v treh ključnih stebrih in sicer na ravni destinacijskega managementa, na ravni razvoja turističnih produktov in infrastrukture in na ravni promocijskih aktivnosti.
V njej smo zapisali: “V Cerknem bomo leta 2025 turiste gostili v vseh letnih časih. Ne bomo poznani le kot družinska zimska destinacija, temveč bomo obiskovalce vse leto privabljali z nepozabnimi doživetji kulturne dediščine iz obdobja svetovnih vojn, glasbenimi prireditvami, ki bodo slavile najstarejše glasbilo na svetu, oddihom v mirnem podeželskem okolju ter urejeno infrastrukturo za aktivna doživetja na prostem.”
Pregled aktivnosti v letu 2024
Cerkljanska, kot nosilka najvišjega zlatega znaka, se na osnovi letnih načrtov in poročil srečuje s pregledom izpeljanih aktivnosti, zastavljenih za določeno obdobje. V začetku novega leta tako poročamo, kako plodno je bilo preteklo leto, ko se uvrščamo na sezam trajnostne in zelene destinacije in koliko od zastavljenih ciljev smo v Zavodu za turizem Cerkno izpeljali uspešno.
TURISTIČNA INFASTRUKTURA
V prizadevanju za spodbujanje trajnostne mobilnosti in izboljšanje prometne infrastrukture smo v zadnjem obdobju uspešno zaključili več projektov, ki pomembno prispevajo k trajnostni mobilnosti.
Arheološki park Divje babe
Na začetku leta 2024 smo dokončali krožno pot v Arheološkem parku Divje babe, ki obiskovalcem omogoča lažji dostop z različnih izhodišč javnega prevoza. Nova pot nudi urejeno in prijetno hojo po celotnem območju parka, kar izboljšuje obiskovalčevo izkušnjo. Arheološki park Divje babe vključuje tri enote nepremične kulturne dediščine: jami Divje babe I in II ter cerkev sv. Janeza Krstnika. Jami Divje babe I in II sta poleg arheološke pomembnosti tudi naravni vrednoti državnega pomena, saj predstavljata življenjski prostor različnih jamskih živali, med njimi tudi ogroženih in zavarovanih vrst. Od aprila do oktobra potekajo javna vodstva po obeh jamah, pri čemer je ogled jame Divje babe I, kjer je bila najdena neandertalčeva piščal – najstarejše glasbilo na svetu, mogoč le v spremstvu vodnika, saj je jama sicer zaprta za javnost. Za upravljanje parka skrbimo v Zavodu za turizem Cerkno, pri čemer sledimo načrtu upravljanja in trajnostnemu razvoju parka. Trenutno je v teku postopek razglasitve arheološkega območja Divje babe za spomenik državnega pomena. Želimo si, da bo razglasitev uresničena v letošnjem letu, ko beležimo 30-letnico najdbe neandertalčeve piščali.
Označitev novih kolesarskih poti
Za kolesarske navdušence smo poskrbeli z vzpostavitvijo jasnih in funkcionalnih označb kolesarskih poti, s čimer smo izboljšali povezovanje lokalnih naselij in omogočili lažje raziskovanje širšega območja. Označili smo 8 kolesarskih poti, ki obiskovalce vodijo skozi slikovite kraje, bogate z naravno in kulturno dediščino. Te poti spodbujajo okolju prijazno raziskovanje naših krajev, saj omogočajo potovanje s kolesom namesto z avtomobilom, kar zmanjšuje ogljični odtis in prispeva k ohranjanju naravnega okolja.
Za še bolj trajnostno izkušnjo obiskovalcem v našem zavodu omogočamo izposojo e-koles, ki omogočajo dostopnost širšemu krogu uporabnikov, tudi tistim, ki morda niso navajeni kolesarjenja na daljše razdalje ali po zahtevnejšem terenu. S tem želimo spodbuditi trajnostno mobilnost ter obenem omogočiti prijetno in udobno raziskovanje krajev za vse generacije. Želimo si, da lahko obiskovalci izberejo trajnostne oblike prevoza že ob prihodu, kar zmanjšuje prometni pritisk na okolico.
Naš cilj je ustvariti destinacijo, kjer so obiskovalci spodbujeni k trajnostnim odločitvam, obenem pa uživajo v neokrnjeni naravi in bogati dediščini.
Izhodišče Blegoš
V sodelovanju z Občino Cerkno smo uredili izhodišče pohodniške poti, ki vodi na Blegoš. Ta ureditev vključuje dehidracijsko WC enoto in primeren parkirni prostor. To je že četrta dehidracijska WC enota, ki smo jo v zadnjih letih postavili na destinaciji. Tovrstne enote so ključnega pomena za zmanjšanje vpliva turizma na občutljiva naravna območja, saj učinkovito rešujejo vprašanje odpadnih voda in ohranjajo čistost narave. S postavitvijo teh enot spodbujamo odgovoren turizem in hkrati vzgajamo obiskovalce k spoštovanju narave.
Tematske poti
Novost preteklega leta je označitev Bevkove poti, ki vodi iz Cerknega v Zakojco, rojstni kraj pisatelja Franceta Bevka. V nastajanju pa je tudi nova tematska pot Po progah Partizanskih smučin Cerkno ‘45, ki bo namenu predana v aprilu. Pot bo opremljena z informativnimi tablami z zgodbami, fotografijami in pričevanji iz preteklosti, ki bodo obiskovalce spodbujale k razmisleku o pomembnosti tega dogodka.
Pri zasnovi tovrstnih poti upoštevamo trajnostna načela, saj poti minimalno posegajo v naravno okolje in uporabljajo naravne materiale za označbe ter informativne table. Spodbujamo uporabo pohodništva kot načinov raziskovanja destinacije, kar zmanjšuje odvisnost od avtomobilskega prevoza in prispeva k ohranjanju naravne pokrajine. Z ustvarjanjem takšnih poti tudi pomembno prispevamo k ohranjanju in promoviranju naše kulturne in zgodovinske dediščine.
Aplikacija POT
Leta 2024 smo zaključili razvoj mobilne aplikacije POT, ki omogoča lažji dostop do pohodniških in kolesarskih poti. Aplikacija je uporabniku prijazna in spodbuja raziskovanje destinacije.
DOSTOPNOST ZA VSE
Na področju dostopnosti smo storili pomembne korake, da bi destinacijo približali tudi ranljivim skupinam, obenem pa uresničili našo zavezanost trajnosti in vključevanju. Prepričani smo, da trajnostni turizem ni zgolj skrb za okolje, temveč tudi za ljudi, ki ga obiskujejo, ne glede na njihove zmožnosti.
Nadgrajena spletna stran
Naša spletna stran visitcerkno.si je bila nadgrajena z naprednimi nastavitvami dostopnosti, ki obiskovalcem omogočajo, da si prikaz strani prilagodijo glede na svoje potrebe. S pomočjo posebnih orodij lahko uporabniki spreminjajo velikost pisave, kontrast, postavitev elementov. S tem smo digitalno dostopnost postavili na prvo mesto in se približali standardom sodobnega trajnostnega turizma.
Analiza infrastrukture in dostopnosti
V sodelovanju z Zavodom Brez ovir smo izvedli celovito analizo dostopnosti javne infrastrukture v občini Cerkno. Na podlagi njihovih priporočil smo prenovili prostore TIC-a), kjer smo zagotovili urejene dostopne poti, prilagojen vhod in notranjost, ki je prijazna do vseh uporabnikov.
Digitaliziran ogled jame Divje Babe I
Za boljšo dostopnost ene največjih znamenitosti naše občine, jame Divje babe, smo uvedli inovativno rešitev – nakup VR očal, ki omogočajo digitaliziran ogled jame. Obiskovalci z omejitvami lahko zdaj doživijo edinstveno najdišče, tudi če osebni obisk ni mogoč zaradi fizičnih omejitev ali vremenskih razmer, ko je jama zaprta. Ta rešitev je hkrati tudi trajnostna inovacija, saj omogoča obisk jame tudi v obdobjih, ko je ta zaprta zaradi občutljivosti jamskega okolja.
Z vsemi temi ukrepi smo naredili velik korak k vključujočem turizmu, ki omogoča dostop do naravne in kulturne dediščine vsem obiskovalcem. Verjamemo namreč, da se trajnostna usmerjenost naše destinacije meri tudi v skrbi za družbeno pravičnost in dostopnost. Naše prizadevanje temelji na prepričanju, da so edinstvena doživetja lahko dostopna vsakomur – brez ovir.
SODELOVANJE V LOKALNI SKUPNOSTI
Sodelovali smo pri organizaciji dogodka za zbiranje sredstev, namenjenih obnovi Partizanske bolnice Franja, ki jo je leta 2023 prizadela poplava. Z zbranimi sredstvi bomo prispevali k hitrejši sanaciji tega pomembnega zgodovinskega spomenika.
Spremljamo pomen ohranjanja trajnostnih iniciativ v okolju, zato smo sofinancirali obnovo starejšega pitnika v Zakojci, ki ponovno služi lokalni skupnosti in obiskovalcem.
Sodelovali smo tudi pri projektu Slovenska bakla, kjer je pri prenosu iz centra Cerkna do Smučarskega centra Cerkno naredila več kilometrov dolgo pot. Na poti si je baklo predalo več domačih društev: Društvo Sožitje, Šola Zdravja Aktivni seniorji, Plesni klub Idrija – enota Cerkno, PGD Novaki mlajši in starejši, Karate klub Cerkno, Košarkarski klub Cerkno, Mladinsko društvo Vidaunk, podžupan in ekipa, Turistično društvo Novaki, Osnovna šola Cerkno, Orientacijski klub Azimut, Plavalni klub Cerkno, kolesarji in Konjeniško društvo Cerkno.
PROMOCIJA: VKLJUČEVANJE ZELENIH VSEBIN
Trajnost je ključni del naše promocijske strategije. V vsak nov promocijski material vnašamo zelene napotke za obiskovalce, ki so zdaj vključeni v destinacijski katalog, zložensko Arheološkega parka Divje babe, zemljevid pohodniških poti in na novo obnovljenih informativnih tablah.
Obiskovalce spodbujamo, da destinacijo raziskujejo z (e-)kolesom ali peš, avtomobile pa pustijo parkirane. Naravo spoštujejo z gibanjem po označenih poteh, saj s tem ohranjajo varno zavetje številnih živalskih vrst. Uživajo lahko čisto pitno vodo iz steklenic za večkratno uporabo, ki si jo natočijo pri gostoljubnih domačinih ali na drugih dostopnih mestih. Ob tem jih spodbujamo k skrbnemu ravnanju z odpadki, ločevanju in prinašanju smeti iz hribov nazaj v dolino.
Poseben poudarek dajemo podpori lokalni skupnosti, naj si bo to z obiskovanjem znamenitosti, uživanjem v raznoliki kulinarični ponudbi ali nakupovanjem unikatnih spominkov lokalnih obrtnikov in umetnikov.
Z zelenimi usmeritvami gradimo ozaveščenost in skupaj z obiskovalci prispevamo k trajnostnemu razvoju naše destinacije.
Trajnost v praksi: lokalni ponudniki povezujejo ljudi, naravo in kulturo
Konec leta 2024 je bila lokalnim podnudnikom na destinaciji s strani Zavoda za turizem Cerkno poslana anketa o trajnostnem delovanju v turističnem gospodarstvu.
V anketi je sodelovalo 17 podjetij. Večina vprašanih podjetij (53 %) deluje na področju nastanitev, sledijo gostinstvo (18 %) in prevoz (12 %). Preostali deležniki vključujejo ponudnike zabave (6 %) ter druge dejavnosti, kot so izobraževanje in pivovarstvo (12 %).
Podjetja v anketi delujejo na svojem področju od 1 leta do več kot 30 let. Več podjetij ima dolgoletno tradicijo, kar kaže na stabilnost v sektorju.
Večina podjetij ima omejeno število redno zaposlenih (najpogosteje 0 do 6 oseb), občasno pa zaposlujejo tudi sezonske delavce, študente in upokojence. Pripravnike redko vključujejo v delovni proces.
TRAJNOSTNE PRAKSE LOKALNIH PODJETIJ
Poraba energije: 43 % podjetij redno spremlja porabo energije, 50 % jih izvaja ukrepe za zmanjšanje porabe (LED osvetlitev, avtomatski sistemi). Le 29 % podjetij uporablja obnovljive vire energije.
Ravnanje z vodo: 43 % podjetij redno spremlja porabo vode, 36 % jih izvaja ukrepe za zmanjšanje porabe, medtem ko reciklaže vode ali uporabo deževnice izvaja le 7 % vprašanih.
Odpadki: 86 % podjetij ločuje odpadke skladno z navodili, 64 % jih zmanjšuje plastične odpadke, 71 % pa izvaja ukrepe za zmanjšanje količine odpadne hrane.
Spodbujanje trajnosti med gosti: Več kot polovica podjetij goste spodbuja k ločevanju odpadkov, manj pa jih spodbuja k uporabi trajnostnega transporta ali pitju vode iz pipe.
Lokalna podpora: 64 % podjetij daje prednost lokalnim pridelovalcem, medtem ko jih 50 % podpira lokalno skupnost z donacijami ali sponzorstvi.
Sodelovanje z lokalno skupnostjo: Podjetja redno sodelujejo z lokalnimi organizacijami, vendar je le 29 % podjetij izrazilo, da aktivno sodelujejo v njihovih aktivnostih.
Lokalne (in) trajnostne prakse: Večina podjetij (76 %) pridobiva od 10 % do 75 % energije iz obnovljivih virov. Pri nakupu blaga in storitev lokalnim ponudnikom daje prednost približno polovica podjetij (50-75 %). 43 % podjetij vključenih v spodbujanje lokalne biotske raznovrstnosti in ohranjanje krajine.
Rezultati ankete tako kažejo, da je turistično gospodarstvo raznoliko, z osredotočenostjo na nastanitvene in gostinske storitve. Dolgoletna prisotnost podjetij na trgu priča o stabilnosti sektorja, vendar se kažejo izzivi na področju zaposlovanja, saj večina podjetij zaposluje omejeno število oseb.
Trajnostne prakse so prisotne, vendar s precejšnjimi razlikami med podjetji. Ločevanje odpadkov in zmanjševanje plastičnih odpadkov sta najbolj razširjeni praksi, medtem ko uporaba obnovljivih virov energije in recikliranje vode ostajata manj pogosti. Sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in podpora lokalnim proizvajalcem sta ključni točki, ki jih podjetja še izboljšujejo.
Rezultati ankete odražajo zavedanje podjetij o pomenu trajnosti in lokalnega povezovanja, vendar so potrebne dodatne spodbude za povečanje trajnostnih praks in boljše vključevanje lokalnih ponudnikov v poslovne procese.
LOKALNI PONUDNIKI
Predstavljamo lokalna podjetja, ki trajnostne prakse uspešno vključujejo v vse vidike svojega delovanja.
Kot prvi sta izpostavljeni turistični kmetiji Pri Flandru in Želinc, ki obe nostita certifikat Zeleni ključ, vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji.
Turistična kmetija pri Flandru, Zakojca
Trajnost je tudi način življenja. Na naši kmetiji so trajnostno živeli že naši predniki. »Od vil do vilic«. In tako je tudi danes.
Dnevno skrbimo za zmanjševanje odpadkov. Velik del hrane, pridelane doma, predvsem spomladi in poleti, je brez embalaže. Čim bolj zmanjšujemo porabo električne energije z izkoriščanjem dnevne svetlobe. Porabo vode reguliramo z nastavki na pipah in tuših, za zalivanje vrtov in rož pa uporabljamo deževnico. Prostore in vodo ogrevamo z obnovljivimi viri, kot so lesni sekanci, kar vključuje tudi čiščenje in varovanje lastnih gozdov.
Za goste uporabljamo ECO kozmetiko v nastanitvenih sobah, enako velja za pranje perila. Pribora za enkratno uporabo ne uporabljamo, embalaža za pakiranja za domov pa je izdelana iz ECO materialov, reciklirane plastike ali trsnih materialov.
Živali imajo pozimi suhe hleve s slamnatim nastilom in prost dostop do dnevne svetlobe ter svežega zraka. V času od pomladi do jeseni pa so na paši najmanj šest mesecev.
Sodelujemo z lokalnimi dobavitelji, društvi in klubi – bodisi s storitvami, donacijami ali drugačnim sodelovanjem.
Opazili smo, da gostje vse bolj razumejo pomen trajnosti, še posebej tujci, ki se iskreno veselijo vode iz pipe, domačega zelenjavnega vrta, celo rahlo piškavega jabolka pod jablano ali košare nabranih gob.
Turistična kmetija Želinc
Kmetija kot taka že na prvi pogled kaže na neposredno povezanost z naravo ter spoštovanje in upoštevanje njenih zakonitosti. Kljub temu da se na naši kmetiji kot dopolnilno dejavnost ukvarjamo tudi s turizmom, z našim delovanjem še vedno, ali pa prav zaradi tega še toliko bolj, sledimo naravnim zakonitostim in načelom trajnostnega razvoja.
Med drugim teče že šesto leto, odkar smo prejeli okoljski znak za trajnost Zeleni ključ. To nam je dalo le še formalno potrditev, da ne samo sledimo razvoju trajnostnega turizma, ampak ga tudi živimo. Z našim načinom življenja, dela in filozofije skušamo pritegniti naše goste in jih na nek način tudi poučiti, kako živeti z roko v roki z naravo – jemati njene vire, a ji hkrati tudi vračati.
Vsako leto si bolj prizadevamo postati in ostati samooskrbni. Večji del zelenjave in sadja, ki ga nudimo našim gostom, ima ničelni ogljični odtis, saj ga pridelamo na naši zemlji. Med drugim imamo tudi svoja žita, ki jih meljemo na mlin na kamne, pridelujemo svoj med, redimo govedo in kokoši nesnice. Hkrati se trudimo, da morebitni primanjkljaj pokrijemo z lokalnimi ponudniki. V naši ponudbi ne boste našli Coca-Cole ali ocvrtega krompirja – vsa ponudba temelji na domače pridelanih sokovih in doma sezonsko pripravljeni hrani.
Naš pogled je, da se z gastronomskim trajnostnim turizmom lahko prikaže in približa ljudem način življenja, kot so ga živeli naši predniki, in ki je edini pravi. Slovenija je na splošno zelena destinacija. Kljub temu da se radi zgledujemo po zahodnih narodih, smo lahko sami sebi v ponos in drugim zgled pri razvijanju različnih trajnostnih praks ter skrbi za čisto okolje.
Fina kava, pražarna kave in premična kafetarna
V podjetju Fina kava že od samega začetka iščem načine za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje ter prispevam k razvoju lokalne skupnosti. Pri coffee catering-ih, kjer je to le mogoče, prednost dajem pralnim skodelicam, saj želim zmanjšati uporabo embalaže za enkratno uporabo. Ko na dogodkih takšna uporaba skodelic ni izvedljiva, uporabljam papirnate lončke.
Trajnostno naravnanost upoštevam tudi pri pakiranju kave. Žakelj, v katerem dobim zeleno kavo za praženje, je sestavljen iz papirnatega zunanjega sloja in notranjega plastičnega ovoja. Plastični del ponovno uporabim za odpadke, papirnati ovoj pa za pošiljanje paketov, kar zmanjša potrebo po novi embalaži.
Prav tako skrbim za ponovno uporabo kavne usedline, ki jo shranjujem v posebno posodo. Kavna usedlina je namreč odlična za uporabo na vrtu, saj deluje kot naravno gnojilo.
Delujem zelo lokalno in sem hvaležna, da so me pri tem podprli domačini, lokalne organizacije in podjetja, kar mi omogoča, da ostajam zvesta svojemu okolju. Številne stranke se že odločijo, da jim kavo zmeljem kar v njihovo posodo.
Kljub številnim izzivom me pri trajnostnem delovanju motivira prepričanje, da moramo vsi prispevati k boljši prihodnosti. Pozitivni odzivi gostov in njihova pripravljenost na trajnostne prakse me dodatno spodbujajo, da iščem nove rešitve in izboljšave.
Pivovarna Zajc
V pivovarni Zajc trajnostnim praksam namenjamo posebno pozornost. Naša oprema je bila izdelana po naročilu v domačem podjetju, kar omogoča optimizacijo proizvodnje in večjo energetsko učinkovitost. Sledimo prizadevanju za zmanjšanje porabe vode in energije, uporabljamo reciklirano embalažo in izkoriščamo sončno energijo.
V procesu ohlajanja pivine izkoriščamo toplotno energijo za ogrevanje vode, kar dodatno zmanjšuje porabo energije. Naša zavezanost trajnosti vključuje tudi sodelovanje z lokalno kmetijo, kjer iz pivskih tropin proizvajamo prigrizke, ki se odlično podajo k našim butičnim pivom, s čimer izkoriščamo vse vire brez nastanka odpadkov.
Seveda se pri trajnostnem delovanju soočamo tudi z izzivi. Eden večjih je iskanje ravnotežja med ekonomskimi cilji in trajnostnimi praksami. Uvedba trajnostnih rešitev lahko zahteva večje začetne investicije, vendar verjamemo, da so te dolgoročno koristne tako za nas kot za okolje.
Prav tako ni vedno enostavno spremeniti navad in prepričanj tako pri zaposlenih kot obiskovalcev.
Motivacija za trajnostne prakse izhaja iz naše odgovornosti do okolja in prihodnjih generacij. Verjamemo, da je trajnostni turizem ključnega pomena za prihodnost pivovarne, saj gostje vse bolj cenijo trajnostno naravnane destinacije.
Pivovarna Zajc ni zgolj kraj, kjer uživamo v odličnem pivu, ampak tudi prostor, kjer podpiramo trajnostne pobude in ohranjanje naravnih virov. Naši obiskovalci so pogosto navdušeni nad našimi trajnostnimi prizadevanji in cenijo naše vključevanje v lokalno skupnost ter zmanjšanje vplivov na okolje. Osredotočamo se na različna trajnostna področja, kot so spremljanje porabe energije in vode, zmanjševanje odpadkov za enkratno uporabo, manjše onesnaževanje ter vključevanje lokalnih dobaviteljev. S tem podpiramo tako okolje kot lokalno gospodarstvo.
Naša trajnostna politika je zasnovana na načelih odgovornosti, kakovosti in spoštovanja naravnih virov. Pivovarna Zajc je zato ponosna na svoje trajnostne prakse, ki zagotavljajo dolgoročno korist tako za naše podjetje kot za širšo skupnost.