Zakojška grapa

Divja in neokrnjena

0
5603

Zakojška grapa je bila včasih bogat vir življenja, saj so tukaj živele ogromne družine. Vsaka domačija je obdelovala svojo zemljo na kateri so pridelovali hrano za preživetje. Kmetije so bile večje kot bi si danes upali misliti. Glavni vodni vir, ki jim je služil za pogon mlinov in vodnih žag, je potok Poreznica, ki se še danes neokrnjeno preliva po tej grapi. Med svojo strmo potjo proti dolini je ustvaril številne manjše in večje slapove, brzice in tolmune. Potok Poreznica je danes ribogojni potok, gojišče čistokrvne soške postrvi. Teče po gozdu v neokrnjeni divjini, saj že desetletja nihče več ne živi tu. Kraje je leta 1926 prizadela povodenj. Na potoku so vidni številni slapovi ter ruševine mlinov in žag, ki so jih ljudje včasih imeli.

Do zapuščenih in propadlih domačij v grapi danes vodijo le še ozke zapuščene stezice. V Zakojški grapi so tako nekoč bile naslednje domačije: domačija »V Grapi« (po domače: »V grapeh«) – Zakojca 41, domačija »Pri Mušču« (po domače »Pr’ Mušču«) – Zakojca 39, domačija »Pri Obidu« (po domače: Pr’ Wabidu) – Zakojca 40, domačija »V Osaji« (po domače: »U Wasaj«) – Zakojca 38 ter domačija »Camarija« (po domače: »U Camari«) – Hudajužna 33.

Zakojška grapa je danes divja in neokrnjena, z bogatim rastlinskim in živalskim svetom. Gozdna pot skozi Zakojško grapo pa je neoznačena in neoskrbovana, zato tudi malo adrenalinska.

Vodene izlete po Zakojški grapi ponujajo:
Turistična kmetija pri Flandru
Pohodništvo Jeram