Vrhovi Cerkljanske: Porezen (1630 m)

Najvišji vrh na Cerkljanskem

0
8408

Porezen je s 1.630 m najvišji vrh Cerkljanskega hribovja in eden od treh najvišjih vrhov južnega predgorja Julijskih Alp (druga dva sta Ratitovec in Blegoš), s čudovitim razgledom na Cerkljansko hribovje, Bohinjske gore in Julijske Alpe. Pobočja na južni in zahodni strani so bogata z gorskim cvetjem, medtem ko so severna in vzhodna pobočja poraščena z gozdovi. Le nekaj metrov pod vrhom je tudi planinski dom. Na vrhu stoji tudi veliko spominsko obeležje NOB ter ostanki labirinta podzemnih rovov, ki povezujejo utrdbe na severni in vzhodni strani Porezna. Utrdbe so bile del italijanskega sistema utrdb z imenom Alpski zid (Vallo Alpino), ki so jih zgradili Italijani pred 2. svetovno vojno na mejnem področju s Kraljevino Jugoslavijo. Vrh ima žig in vpisno knjigo.

Na Porezen vodi množica poti – iz cerkljanske smeri se lahko nanj povzpnemo iz Poč ali Poljan, iz Baške grape vodita poti iz Hude Južne in skozi Zakojco, s severne strani se lahko nanj povzpnemo iz Petrovega Brda, z vzhodne strani pa vodita poti iz Davče in Novakov. Na Porezen se lahko povzpnemo po manj znani, a zato nič manj prijetni, senčni in večinoma položni poti iz Jesenice.

Več informacij na: www.hribi.net

Cerkno – Poče – Labinjske lehe – Porezen – Razpotje – Labinje – Cerkno (27,8 km; 8 ur)

Iz Cerknega se odpravimo do vasi Poče. Iz središča vasi Poče, pri prvi oznaki za Porezen, zavijete najprej levo in nato desno. Prispete do “T” križišča asfaltnih poti (pri hišni številki Poče 13). Med hišami se asfalt konča in nadaljujete po makadamskem kolovozu naprej. Od tu naprej so markacije odlične. Prvi del vzpona poteka po gozdu, kasneje preidete na senožeti (Labinjske lehe) in višje zopet v gozd. Na poti bodite pozorni na oznako “Poče – položna pot”, saj se boste tu vrnili nazaj v Poče.

Ko dosežete vrh Porezna in se naužijete razgleda, nadaljujete po severo-vzhodnem grebenu do Doma Andreja Žvana – Borisa tik pod vrhom. Za domom preidete na grob kolovoz, kjer se držite desne in obidete vrh po vzhodni strani. Za povratek se držimo glavne makadamske ceste, ki nas bo pripeljala do »razpotja«. Tu se držimo desne in nadaljujemo pot proti Labinjam. Iz labinj se spustimo nazaj v Cerkno.

Vir: Cerkno – karta sprehajalnih poti

Vsako leto, zadnjo nedeljo v marcu in avgustu, poteka tradicionalni pohod na Porezen.

Še nekaj zimskih slik Porezna