Vrhovi Cerkljanske: Kopa (1360 m)

Vrh z enim od najlepših razgledov

0
2411

Kopa je 1.360 m visok vrh oz. razgledni pomol, s katerega se nam odpre lep pogled na Cerkno, hribovje, ki obdaja omenjeni kraj, Ratitovec, Trnovski gozd, ob lepem vremenu pa razgled seže vse do Kamniško Savinjskih Alp. Vir: www.hribi.net

Turistično društvo Novaki je v želji, da bi obiskovalcem približalo tudi manj znane kotičke tega dela Cerkljanske, uredilo in označilo sprehajalno krožno pot na Kopo. Izhodišče poti je na Raspet (1.050 m), ki se nahaja na meji med Novaki in Davčo, tu je tudi meja med Primorsko in Gorenjsko. Z izhodišča samega je že viden cilj poti, 1.360 metrov visoka skala na pobočju Cimprovke, ki so jo domačini zaradi podobnosti z oglarsko kopo poimenovali »Kapa« oz. Kopa. Na izhodišču stoji informativna tabla »Razgledna sprehajalna pot na Kopo«. Tu je urejeno tudi parkirišče. Pot je označena s smerokazi, dodatno pa nam pot kažejo markacije v obliki »novaške lok smučke«, značilne samo za vas Novaki. Več o sprehajalni poti Kopa na spletni strani TD Novaki: www.tdnovaki.si.

*Voden izlet na Kopo

Iz glavnega trga v Cerknem bomo krenili proti vasi Labinje. Tik ob poti bomo šli mimo spomenika padlim v partizanski šoli leta 1944. Ob spomeniku se bomo ustavili in si pogledali celo cerkljansko kotlino. Pot bomo nadaljevali do ruševine stare rudarske cerkve iz srednjega veka. Po kratkem počitku se bomo odpravili skozi vas Labinje, kjer nas vabi lep pogled na okoliške hribe Črni vrh, Kladje, Kojca itd. Čez travnike in gozdove se bomo povzpeli do tako imenovanega kraja Labinjske Lehe in nato do Medrce. Povzpeli se bomo na Kopo. Sledi daljši počitek, nato bomo nadaljevali proti križišču, ki loči Primorsko od Gorenjske. Odpravili se bomo naprej mimo malega Njivča do Parizanske bolnice Franja. Tu nas bo čakal turistični vodnik in nas odpeljal na ogled bolnice. Po ogledu se bomo odpravili po poti naprej, katero so uporabljali med 2.svetovno vojno za prenos ranjencev v bolnico. Prispeli bomo do gostišča Gačnik, kjer nam bodo pripravili domačo hrano. Nato se bomo odpeljali nazaj v Cerkno.

Težavnost: Nezahtevna pot (cca 9 ur)

Prijave:
Matej Jeram s.p.
gorništvo, pohodništvo
+386(0)41 479 274 ali info@jerpoh.com

*Vir: spletna stran Jeram pohodništvo – Cerkljansko hribovje