Vrhovi Cerkljanske: Ermanovec (1026 m)

Vrh iz katerega razgled seže vse do vzhodnega obrobja italijanskih Dolomitov

0
2449

Ermanovec je 1026 m visok vrh in je najvišji vrh v grebenu, ki s severozahodnega konca zapira Poljansko dolino. Nahaja se med Cerknim in Gorenjo vasjo, točneje nad Sovodnjem in Trebijo. Le nekaj korakov stran od vrha, ki ima vpisno skrinjico in žig, pa se nahaja lepa razgledna točka, s katere se nam odpre odličen pogled na celotno Škofjeloško hribovje, dele Cerkljanskega hribovja, Žirovski vrh ter ostale vrhove v okolici. Razgled seže od bližnjih vrhov, kjer izstopa Porezen do najvišjih vrhov Julijskih Alp, ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do vzhodnega obrobja italijanskih Dolomitov.

Na Ermanovec in bližnjo planinsko kočo vodi vrsta planinskih poti – s Trebije se boste na Ermanocev povzpeli v uri in pol, vzpon iz Hotavelj preko Slajke bo zahteval od vas skoraj tri ure, s Sovodnja in iz doline Kopačnice boste porabili približno uro hoda, najenostavnejša pa je pot s prevala Kladje, ki večinoma teče po precej ravnem grebenu.

Več informacij na: www.hribi.net

Cerkljanska ponuja tudi urejene sprehajalne poti, ki ne zahtevajo pretirane fizične kondicije in so primerne za vse, ki si želijo sprostitve v naravi.