Vrhovi Cerkljanske: Črni vrh (1291 m)

Najvišja točka priljubljenega smučarskega centra Cerkno

0
3828

Črni vrh, najvišja točka priljubljenega smučarskega centra Cerkno, se nahaja severovzhodno od Novakov. Z vrha, v bližini katerega so naredili umetno jezero, je lep razgled predvsem po zahodni Sloveniji, kjer vidimo večji del Julijcev (izstopajo Spodnje Bohinjske gore) in pred njimi Porezen, v lepem vremenu pa lahko opazimo tudi Kamniško Savinjske Alpe. Seveda ne manjkajo niti vrhovi kot so Ratitovec, Blegoš, Golaki idr.

Koča stoji na prisojni strani malo pod vrhom Črnega vrha. Od koče se razprostira razgled proti vzhodu, jugu in zahodu, z bližnjega Črnega vrha pa tudi proti severu. Proti vzhodu vidimo gorsko sleme med Črnim vrhom in Blegošem ter južna pobočja, ki padajo proti ozkim dolinam Cerknice, Kopačnice in Volaščice ter njenih pritokov; na južni strani je v bližini Cerkljansko in Idrijsko hribovje.

Dostop:

Z avtom po delno asfaltni lokalni cesti iz Cerknega 15 km; po lokalni cesti iz Davče (odcep v zaselku Osojna Davča) 6 km, Leskovica: iz Cerknega po cesti ob Cerknici v Dolenje Novake in po poti skozi Gorenje Novake 3h; iz Leskovice mimo Zavetišča na Robidenskem brdu 2h.

Več informacij na: www.hribi.net