Vrhovi Cerkljanske: Bevkov vrh (1051 m)

Najvišji vrh grebena, ki loči dolino Idrijce, Cerknice in Hobovščice

0
1991

Bevkov vrh je najvišji vrh grebena, ki loči dolino Idrijce, dolino Cerknice in dolino Hobovščice. Opis poti: Na Bevkov vrh vodi več poti. Prične se v vasi Straža in jo nadaljujete po Vovkovi grapi do hidrološkega pojava Zaganjalščica. Zanimivo hidrološko naravno dediščino predstavlja izvir Zaganjalka pod Cerkljanskim vrhom, v Volkovi grapi blizu domačije Zakrog. Gre za zanimiv kraški pojav, za katerega je značilno spreminjanje pretoka vode. Ob običajnem pretoku traja sedem minut preden voda skoraj presahne in ponovno pride iz globine. Po Zaganjalki na Cerkljanskem se v slovenskem strokovnem izrazoslovju imenuje vsak izvir takega tipa. Držimo se poti v smeri kmetije Na Ravan, kjer lahko kupimo odličen domači sir. Na kmetiji je mogoča tudi degustacija sira in drugih mlečnih izdelkov, za katere so prejeli že številne nagrade. Od tam je še približno pol ure do vrha, kjer stoji kapelica in kjer dobite žig. Med potjo se nam odpre čudovit razgled na Porezen in Cerkno.

Vračamo se do razpotja (v bližini kmetije Na ravan), tu zavijemo desno proti kmetiji Hobovše. Kmalu za njo pridemo do odcepa in zavijemo levo, kjer sledimo poti do kmetije Stotnikar, nato do kmetije Mator in dalje do kmetije Kacin. Le tu se ločimo od glavne poti in zavijemo levo. Pot nas vodi po pobočju navzdol. Kmalu se priključimo na sprehajalno pot št. 5, katera nas vodi nazaj v mesto Cerkno.

Več informacij na: www.hribi.net

*Voden izlet na Škofje (974 m) in Bevkov vrh (1.051 m)

Iz glavnega trga se bomo mimo cerkve Sv. Ane odpravili proti vasi Planina. Planina je edina Cerkljanska vas, katere se ime v teku stoletij ni spreminjalo. Skozi vas bomo občudovali hiše in lepo obdelane travnate površine, saj se ljudje tukaj ukvarjajo predvsem s kmetijstvom, lesno in kovinarsko industrijo ter kmečkim turizmom. Prispeli bomo na Vrhulce in se po grebenu odpravili proti vrhu Škofje. Na vrhu nas čaka betonski steber zraven pa prelep razgled na Porezen, Blegoš, Lajše ter na posamezne kmetije proti Ermanovcu. Odpravili se bomo proti prelazu Kladje. Ob poti bomo šli mimo kamnite mize z vklesano letnico 1797, kar pomeni prvi prihod francoske vojske na naše ozemlje. Kmalu bomo prišli do prelaza, kjer bomo pot nadaljevali naprej proti Bevkovemu vrhu. Pot poteka večinoma po travniku. Prispeli bomo do kmetije Ravan in se povzpeli na Bevkov vrh, ki nam nudi prečudovite razglede na Julijske Alpe. Vrnili se bomo nazaj na kmetijo Ravan, kjer izdelujejo odlične mlečne izdelke. Odpeljali se bomo nazaj proti Cerknemu, ustavili se bomo še na turistični kmetiji Grapar, kjer nas bodo pogostili z domačo hrano.

Težavnost: Nezahtevna pot (cca 5 ur)

Prijave:
Matej Jeram s.p.
gorništvo, pohodništvo
+386(0)41 479 274 ali info@jerpoh.com

*Vir: spletna stran Jeram pohodništvo – Cerkljansko hribovje