Volna kot sodoben oblikovalski izziv – od ideje do izvedbe, II. del

0
481

Vabilo na rokodelsko delavnico polstenja ovčje volne za razvoj novih produktov

VOLNA KOT SODOBEN OBLIKOVALSKI IZZIV – OD IDEJE DO IZVEDBE

SOBOTA, 12. 10. 2019, od 8.00 do 18.00 ure, I. del

NEDELJA, 13. 10. 2019, od 8.00 d0 18.00 ure, II. del

prostori Večnamenskega center Cerkno, Bevkova 22, 5282 Cerkno

V okviru projekta Novi izzivi slovenske drobnice in delovnega sklopa RAZVOJ NOVIH PRODUKTOV vas vabimo na rokodelsko delavnico polstenja za razvoj novih produktov iz ovčje volne Volna kot sodoben oblikovalski izziv – od ideje od izvedbe.

Na območju LAS s CILjem želimo spodbuditi razvoj novih izdelkov iz volne na področju sodobnega oblikovanja.  Z upadom tekstilne industrije, uporabo drugih materialov se je uporaba volne za oblačila v prejšnjem stoletju močno zmanjšala. Poleg tradicionalnega nogavičarstva ali solčavskih polstenih copat volna vsekakor nudi nove oblikovalske izzive. Priložnost za razvoj novih naravnih, ekoloških izdelkov iz slovenske volne je na področju inovativnih oblačil, opreme za dom, modnih dodatkov, izdelkov za zdrav življenjski slog,… Pozornost posvečamo tudi krepitvi tehnike polstenja ovčje volne, kombinacije z drugimi materiali.  Polstenje je prva in najstarejša tehnika predelave volne za oblačila, ki pa se uveljavlja tudi v sodobnem oblikovanju oblačil. Iz ovčje volne se lahko s polstenjem izdela različne naravi prijazne izdelke, od copatov, nakita, mil, odej, modnih dodatkov, oblačil, opreme za dom in drugih unikatnih izdelkov. Izdelki so neobčutljivi na mečkanje, težko vnetljivi, prijazni naravi, varujejo nas pred vročino in mrazom. Tudi na območju LAS s CILjem naravna ovčja volna postaja cenjen material za ustvarjalnost.

Program delavnice:

    • I. DEL: Izdelava izdelka za interier

možnosti: okrasna blazina, vaza, košara ali posoda iz slovenske ovčje volne; z uporabo različne dekoracije in detajlov.

    • II. DEL: Izdelava oblačila – modni telovnik, po idejni zasnovi modnega kreatorja Boruta Šulina

modni telovnik iz ovčje volne, možnost kombinacije z drugimi materiali, z dodanimi detajli, vzorci

Pred pričetkom dela bo potekalo predhodno delo in svetovanje mentorja, modnega kreatorja Boruta Šulina glede stila in izvedbe polstene kreacije za vsako udeleženko.

V sklopu dvodnevne delavnice bomo izdelali dva izdelka. Delavnica bo vodila mentorica Ksenija Uršič iz Cerknega. Svoje znanje na področju filcanja je izpolnjevala pri mentoricah iz tujine Natalie Shvets, Danilova Tatiana, Silvia Argenti, Pia Best Reininghouse in drugih. Z njimi je organizirala tudi več delavnic polstenja za druge udeležence.

Pogoj za udeležbo na delavnici: predznanje in izkušnje na področju polstenja ovčje volne.

Izobraževanje je za udeležence brezplačno. Obvezne predhodne prijave se sprejemajo na e-mail na naslov: polona.kavcic@icra.si ali telefonsko številko: 040 348 912. Prijave sprejemamo do torka, 8. oktobra oziroma do zapolnitve prostih mest. Število mest je omejeno.

Vabljeni k sodelovanju.

Organizacija: LTO Laufar Cerkno, LAS s CILjem.

Operacija ˝Novi izzivi slovenske drobnice˝ je sofinancirana s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoj podeželja 2014 – 2020. Za vsebino je odgovorna lokalna akcijska skupina LAS s CILjem, ki jo zastopa vodilni partner Idrijsko – Cerkljanska razvojna agencija d.o.o. Idrija. Organ upravljanja za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Projektni partnerji operacije so: LAS s CILjem, LAS Notranjska, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Dolenjska in Bela krajina.