Voden ogled Partizanske bolnice Franja

0
434

Kompleks Partizanske bolnice Franje sestavlja 14 lesenih barak in več pomožnih objektov. V ozki, težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem so jih gradili postopoma od decembra 1943 do maja 1945. Ime je dobila po partizanski zdravnici dr. Franji Bojc Bidovec, ki je kmalu po ustanovitvi prevzela mesto upravnice v bolnici. Bila je med najbolje opremljenimi skrivnimi partizanskimi bolnicami z operacijsko sobo, rentgenom, invalidskim domom in celo z električno centralo. Sprejela je lahko okoli 100 ranjencev, skupno pa se je v njej zdravilo 578, predvsem težjih ranjencev.

Od parkirišča do soteske Pasice je približno 10 minut hoje. Dostopna pot vodi ob potoku, preko stopnic in po lesenih mostovžih. Ob poti so postavljene pojasnjevalne table. Vodeni ogledi so organizirani samo za vnaprej najavljene skupine, potrebno je doplačilo. Pri nas so dobrodošli tudi vaši štirinožni prijatelji, vendar prosimo, da jih zadržite na povodcu.

Št. oseb: do 50
Trajanje: 1 uro 30 min
Cena: Odrasli – skupina z vodenjem* 7,50 EUR / osebo
Mladina – skupina z vodenjem* 5,50 EUR / osebo
* Skupinam, ki so manjše od 10 oseb, se poleg redne vstopnine na osebo obračuna še vodniška služba, 50 EUR po skupini za odrasle in 35 EUR po skupini za mladino. Družinski ogled vključuje še eno (1) brezplačno vstopnico za šolarja ali dijaka. Upokojenci (posamezniki, skupine) imajo 10 % popust. Ob ogledu dveh muzejskih objektov je tretji brezplačen. Kartično poslovanje je omogočeno. Cenik velja od 1. 1. 2019.

Informacije in rezervacije

Telefonska številka: +386 (0)5 37 231 80
E-pošta: info@muzej-idrija-cerkno.si
Spletna stran: https://www.muzej-idrija-cerkno.si/lokacija/partizanska-bolnica-franja/

Voden ogled je možen izključno po predhodnem dogovoru.