Vabljeni na 24. Jazz Cerkno 2019

0
307

V tretjem majskem vikendu, natančneje med 16. in 18. majem, bo Cerkno znova prevzelo vlogo slovenske jazzovske prestolnice. Na sporedu bo že 24. izdaja uglednega festivala Jazz Cerkno, ki bo v treh dneh ponudil izjemno širok nabor aktualne jazzovske ponudbe. Kot tradicija veleva, bo poudarek pisanega programa predvsem na praksah, ki se jazza lotevajo z modernimi prijemi, če ga pa zraven »sparijo« še s kakimi drugimi žanri, toliko bolje! Teh bo letos na pretek: od punka prek popa do elektronike in eksperimenta ter indijskih in afriških godb pa tudi nove klasične glasbe. Vsak večer bo (z)godba zase, skupek treh raznolikih zasedb z žanrsko in slogovno razgibano muziko, da bo zadovoljil še tako razvajeno jazzovsko uho!

Cerkljanski festival nadaljuje skrb za domače jazzovske sile. Tako bo že otvoritev v četrtek, 16. 5., v rokah domačih glasbenikov: s posebnim projektom se bo predstavil nagrajenec Prešernovega sklada, multiinštrumentalist Boštjan Gombač skupaj s Trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije. Na sporedu bodo posebej za Cerkno pripravljene skladbe, v katerih bodo glasbeniki združili prvine jazza z ljudsko in klasično glasbo, Gombač pa bo mdr. v roke prijel piščal tidldibab (repliko najstarejšega človeškega glasbila iz bližnjega arheološkega najdišča Divje babe). V nadaljevanju bomo slišali švicarsko-nemški trio Stoffner / Lovens / Mahall, v katerem mdr. igra legendarni svobodnjaški bobnar Paul Lovens, ki letos praznuje 70 let! Sklep prvega festivalskega dne bo znova v znamenju slovenske ustvarjalnosti – s svojim novim slovensko-italijanskim kvartetom Rotten GirlZ bo nastopil kitarist Samo Šalamon, ki pa se bo tokrat predstavil kot basist.

Koromač je ime seksteta iz Vrtojbe, ki se bo posebej za nastop na našem festivalu v petek, 17. 5., ob 10-letnici delovanja razširil na nonet ter odigral svojo silovito vizijo jazzcora in nastop tudi posnel za svoj drugi album. Amirtha Kidambi Elder Ones je ameriški kvartet pod vodstvom samosvoje vokalistke Amirthe Kidambi, ki na presunljiv način združuje spiritualni jazz z indijsko glasbo in eksperimentom. Petkov spored bo zaokrožil mednarodni kvartet Luc Ex’ Assemblée, ki ga krmari basist Luc Ex (nekoč v bendu The Ex). Brbotavo sožitje klasičnega jazza in modernih strujanj mu bodo pomagali ustvariti saksofonista Rachel Musson in Ab Baars ter vsestranski bobnar Hamid Drake.

Muziciranje na zaključni festivalski dan, v soboto, 18. 5., se bo začelo že na popoldanskem koncertu v Glasbeni šoli, kjer se bo s solo recitalom med jazzom in klasiko predstavil ameriški čelist Daniel Levin. Večerni trojček koncertov bo načel mednarodni trio Fish Wool, v katerem so se zbrali izvrstni improvizatorji mlajše generacije: Susana Santos Silva, Yedo Gibson in Vasco Trilla. Sledila bo poslastica: koncert kultnega avstralskega tria The Necks, znanega po tem, da praviloma odigra enourno improvizirano skladbo, ki se počasi giblje od strogega minimalizma do razbohotenih pasaž in nazaj v tišino … A tišine še ne bo v Cerknem, saj smo za konec prihranili udarno italijansko osemčlansko zasedbo Maistah Aphrica, ki preigrava sočno in plesno mešanico jazza in afriških godb.

Poleg glasbenega programa smo za obiskovalce pripravili še pester spremljevalni program z razstavo, delavnicami, okroglo mizo in še čim … V Hotelu Cerkno so za obiskovalce pripravili nadvse ugodne Jazz pakete, vstopnice za 24. edicijo festivala Jazz Cerkno pa so že v prodaji!

Se uidma u Cierknam med 16. in 18. majem 2019!

Za informacije, akreditacije in dodatni promo material se obrnite na:
Zavod Jazz Cerkno
Trg prekomorskih brigad 1
5282 Cerkno
info@jazzcerkno.si
VSTOPNICE IN AKREDITACIJE

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.


Organizacija in produkcija:
Zavod Jazz Cerkno
info@jazzcerkno.si
www.jazzcerkno.si


projekt podpirata: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Cerkno
glavni medijski pokrovitelj: VAL 202