Sprehajalna pot št. 6: Slap Padstanajca

Šebrelje - Padstanajca (1,6 km; 30 min)

0
1927

Najimenitnejši slap na potoku Sjavnca je spodnji slap, ki je bil ob času arheoloških izkopavanj pri Divjih babah zanimiv za arheologe. Med drugo svetovno vojno je bila v neposredni bližini tudi partijska šola, ki jo je izsledila nemška vojska in požgala postavljene barake, ter v istem času kazensko požgala tudi vas Šebrelje. Slap teče kot ‘konjski rep’ preko 28 m visoke previsne stene, pod katero je manjša jama. Slap je pohodnikom malo znan, je pa toliko bolj znan lednim plezalcem, saj potok pozimi zamrzne in stena postane ledno plezališče. Tam je svoj čas preživljal tudi alpinist šebreljskega rodu Slavko Svetičič – Slavc. Potok v gornjem delu slapa teče po ozkem žlebu in pada kot ‘konjski rep’ na skalo, kjer se razprši v ‘pahljačo’. Zaradi previsne stene se je možno sprehoditi izza slapu. Pod slapom so lepo vidni skalni podori, ki so podobni balvanom.

DOSTOP: Iz ceste Cerkno – Most na Soči pri območju Stopnika zavijemo levo čez most, ki vodi preko Idrijce. Po asfaltirani serpentinasti cesti po 4 km prispemo do Šebrelj.
Od tu se v križišču pri smerokazu odpravimo desno v klanec mimo gasilskega doma.
Po 300 metrih asfaltirane ceste pri tabli zavijemo levo navzdol na makadamsko cesto.

Po 200 metrih zavijemo pri tabli zopet levo navzdol v gozd. Med potjo si lahko na klopici odpočijemo in uživamo v panoramskem razgledu na Kojco, Porezen, Matajurski vrh, Raskovec…
Nadaljujemo strmo navzdol, kjer je pot lepo utrjena s stopnicami. Po 10 minutah prispemo do slapu Padstanajca, kjer se je možno sprehoditi za slapom brez, da bi se zmočili. Tu lahko pot krožno nadaljujemo do spomenika NOB, pri tem pa moramo levo prečiti potok Sjavnca.

Pot (na interaktivnem zemljevidu – modra barva): Šebrelje – Slap Padstanajca
Čas: 30 min Dolžina: 1,663 km
Najnižja točka: 530 m.n.v.; Najvišja točka: 707 m.n.v.

GPX koordinate si lahko prenesete TUKAJ.
Opomba: za prenos na računalnik “desni klik, shrani povezavo kot” za odpiranje datoteke potrebujete ustrezno aplikacijo npr. www.gpxsee.org