Sprehajalna pot št. 4A: Pot po Mulatjeri

Reka - Šebrelje (2,6 km; 1 ura)

0
2265

Z regionalne ceste Cerkno – Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Tolmina.
Po 2 km v naselju Reka zavijemo levo čez most nasproti odcepa ceste za Bukovo in Zakojco na drugi breg Idrijce, kjer desno za mostom pri informativni tabli Arheološki park Divje babe parkiramo. Od tu peš nadaljujemo naravnost po asfaltirani cesti in sledimo tablam.

Po približno 50 metrih za hišo z asfaltne ceste zavijemo levo na makadamsko cesto. Po cca 300 metrih pri tabli zavijemo desno v gozd in nadaljujemo do kamnitih ovir, tu zavijemo desno skozi gozd.

Po 2 km hoje navkreber si lahko v Čepalah na višini 441m  pri tabli kjer nas čaka klopica odpočijemo. Tu nadaljujemo naravnost navzgor proti Šebreljam. Pod nami je globoka grapa Sjavnce (Sevnice) s Kopačnico, ki loči Šebrelje od Jagršč.

Nad skalami že pod robom planote se steza zravna in skoraj po ravnem pridemo do ceste.
Tu pri smerokazu zavijemo desno in po cca 200 metrih pridemo do cerkve sv. Ivana, kjer se pot tudi zaključi.

Pod cerkvijo se nahaja kaverna ter spominska plošča z ganljivimi Kavčičevimi verzi:
»Dobrodošli obiskovalci! V tem hladnem in mračnem zavetju, ki smo ga izvrtali in izdolbli v skalo, smo pred stoletjem sanjali o toplini doma in objemu svojcev.
Spomnite se kdaj na nas in vaše sanje podarite svojim bližnjim. Neznani vojaki.«

Z obzidja sv. Ivana ter desno na razgledni točki se nam odpirajo prelepi razgledi. Globoko pod nami je dolina Idrijce, zadaj Peči (skalnate bohinjske gore) z mogočno Rodico, spredaj pa Cerkljanska s svojimi vasicami, široko Kojco in ponosnim Poreznom, desno pa Blegoš.
Smo na najsevernejšem delu Šebreljske planote, na strateško zelo pomembni točki. Tu naj bi bila prastara utrdba že za časa Rimljanov, naši predniki Slovani pa so tu postavili svetišče, posvečeno bogu Soncu. Prvotna cerkvica je bila zgrajena leta 1152 kot podružnica sv. Vida na Šentviški Gori. Leta 1763 je bila porušena, obnovljena pa 1870. Danes je na tem mestu podružnična cerkev sv. Janeza Krstnika (Janes Kresnik – oltarna slika), obnovljena, s podobo Mojzesa na zunanji steni. Pod cerkvijo in v neposredni bližini so še dobro ohranjeni jarki, ki so jih gradili Bošnjaki med prvo svetovno vojno. Bili so del obrambne črte, ki je potekala z Bukovega na Reko pa do sv. Ivána in po zahodnem robu planote na Oblakov Vrh ter Vojsko (zaledje soške fronte).

Pri cerkvi se odcepi dobro zavarovana pot do arheološkega najdišča Divje babe I (približno 15 minut). Ogled jame je možen samo v spremstvu vodnika.

Pot od jame navzdol proti naselju Reka ni zavarovana in urejena, zato odsvetujemo hojo po njej! 

Pot (na interaktivnem zemljevidu – zelena barva): Reka – Šebrelje
Čas: 1 ura Dolžina: 2,6 km
Najnižja točka: 273 m.n.v.; Najvišja točka: 630 m.n.v.

GPX koordinate si lahko prenesete TUKAJ.
Opomba: za prenos na računalnik “desni klik, shrani povezavo kot” za odpiranje datoteke potrebujete ustrezno aplikacijo npr. www.gpxsee.org

Pohod po Mulatjeri je organiziran v okviru operacije Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja ob finančni pomoči sklada EKSRP. Za organizacijo je odgovoren LTO Laufar Cerkno. Organ upravljanja, pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Itinerarij poti: Pohodniška pot Mulatjera