Sprehajalna pot št. 1: Bolnica Franja

Cerkno – Labinje – Poljane – Bolnica Franja – Log – Cerkno (10,5 km; 2,45 ure)

0
6165

Pot vas vodi iz Cerknega, kjer se povzpnete po pobočju hribčka Brdce, mimo spomenika 47 tečajnikom 6. partijskega tečaja, ki so padli ob nemškem napadu na Cerkno leta 1944. Po kratkem vzponu, na razpotju nadaljujete naravnost navkreber proti vasi Labinje, kjer si lahko ogledate srednjeveške ostaline rudarske cerkve z imenom Miklavžev turn. Pot nadaljujete po asfaltirani cesti navzdol in med hišami zavijete proti vasi  Poljane (glej označbe na levi in desni).

Skozi vas gremo do potoka in potem levo po precej ravni makadamski cesti ob vznožju Drnovega. Na s. stran se odpre pogled na Črni vrh (1291 m) s smučarskim centrom Cerkno ter na razloženo naselje Gorenji Novaki na njegovem pobočju. Po 30 min. prijetne hoje s Poljan pred zaselkom Podnjivč prečkamo potok Maška, ki priteče po grapi med hriboma Drnova in Veliki Njivč (915 m). Kmalu smo pri veliki domačiji v zaselku Podnjivč, ki je del naselja Dolenji Novaki, 530 m, 206 preb. Ko smo mimo domačije, zagledamo sotesko Pasice. Desno pod nami buči v strmi grapi Cerenščica, ki priteče iz soteske. Po mostu gremo na drugo stran potoka. Tam je velik parkirni prostor, do katerega pripelje asfaltirana cesta iz Cerknega, ter gostišče. TV in SPP zavijeta po urejeni turistični poti do 10 min. oddaljene bolnišnice. Pot v tesen je dobro zavarovana, ponekod je vklesana v skalo, drugod pa so narejeni mostički, stopnice in hodniki.

Pot (na interaktivnem zemljevidu – oranžna barva): Cerkno – Labinje – Poljane – Bolnica Franja – Log – Cerkno
Čas: 2,45 ure Dolžina: 10,5 km
Najnižja točka: 324 m.n.v.; Najvišja točka: 651 m.n.v.

GPX koordinate si lahko prenesete TUKAJ.
Opomba: za prenos na računalnik “desni klik, shrani povezavo kot” za odpiranje datoteke potrebujete ustrezno aplikacijo npr. www.gpxsee.org