Soteska Pasice in slapovi

Soteska številnih tolmunov, slapov in fosilnih loncev

0
7096

Sotesko Pasice v Dolenjih Novakih je ustvaril hudournik Čerinščica, ko si je svojo strugo vrezal v hrib Njivč in ga s časom razdelil na dva dela, na Veliki Njivč (915 m) in Mali Njivč (758 m). Na svoji poti je izdolbel številne tolmune, slapove in fosilne lonce – drasle. V apnencu kot kameninski podlagi se pojavljajo ti značilni kraški pojavi. Teren je naravno, brez pomagal, praktično neprehoden. Globoko v soteski se nahaja Partizanska bolnica Franja, do katere vodi urejena strma peš pot z lesenimi mostički. Kljub izredno krhkim stenam, ki so zato tudi krušljive, je pot do Partizanske bolnice Franja primerno zavarovana.

V soteski najdemo tudi slapišče, ki je sestavljeno iz treh zaporednih slapov: spodnjega, srednjega in zgornjega slapu.

Septembra 2007 so Cerkljansko območje prizadele obilne padavine, kjer je voda v soteski Pasice pokazala vso svojo uničujočo moč. V sotesko je zato naneslo ogromne količine hlodovine, skal in drobirja, Partizansko bolnico Franja ter njene originalne eksponate pa je odnesla voda. Po povodnji se je izvedla popolna rekonstrukcija Franje in regulacija potoka Čerinšica, obnovljene pa so bile tudi dostopne poti za obiskovalce.

Posledice strahovite povodnji so odstranjene, a o njeni silovitosti še danes priča premaknjena velika skala ob poti na kateri je odlomljeni ostanek vzidane spominske plošče.