Sobodajalstvo kot poslovna priložnost na Cerkljanskem

0
374

V preteklih tednih so prostori Večnamenskega Centra Cerkno s pestrim dogajanjem medse vabili sobodajalce in bodoče sobodajalce. LTO Laufar Cerkno je namreč v sodelovanju z Občino Cerkno, v okviru projekta FORMICA 3 Cerkno-Idrija-Logatec, organiziral dva dogodka, ki sta dodobra napolnila omenjene prostore.

Na uvodnem, ki je potekal sredi novembra, je Klara Korenč – svetovalka za ponudnike turističnih nastanitev, organizatorka dogodka Srečanje sobodajalcev Slovenije ter Airbnb strokovna svetovalka, udeležencem predstavila postopek registracije sobodajalstva z izčrpnimi podrobnostmi, ki jih mora poznati bodoči sobodajalec. Drugi del seminarja je bil namenjen predstavitvi spletne platforme Airbnb, ki turistom ponuja rezervacijo in oddajo edinstvenih prenočišč po vsem svetu. Udeleženci so z zanimanjem poslušali kako poteka registracija na priljubljenem spletnem portalu ter s prikazom praktičnih primerov spoznali kako oblikovati privlačen Airbnb oglas, kakšna so pravila obnašanja za gostitelje in goste, kako pomembna je odzivnost itd.

Na drugem dogodku, ki je potekal konec novembra, so udeleženci spoznali enega od primerov dobre prakse sobodajalstva v lokalnem okolju. Zgodbo Apartmajev Laznica, ki ležijo tik ob vznožju Porezna, je predstavila njihova lastnica Janja Likar. Beseda je tekla o pomembnih začetkih, izzivih, komunikaciji z gosti, premišljeni opremljenosti apartmajev, načinih oglaševanja in predstavitvah na različnih spletnih platformah ter sodelovanju.

Veliko zanimanje, ki se odraža s številno udeležbo na obeh dogodkih, je zagotovo vzpodbudno,  saj nakazuje, da se poslovne priložnosti skrivajo tudi v turizmu. Z namenom nadgradnje in predvsem razvoja kvalitetne turistične ponudbe, pa organizator tudi v bodoče napoveduje še več dogodkov s podobno vsebino.