Smukávc

0
5188

Iz iznajdljivosti, ki je bila potrebna, in borbe za preživetje so skozi zgodovino na Cerkljanskem nastajale skromne jedi v številnih različicah in kombinacijah s sadjem, zelenjavo, stročnicami in žitaricami. Njihova priprava je bila enostavna in na začetku stoletja še brez gospodinjskih aparatov. Ena izmed prepoznavnih jedi idrijsko-cerkljanske regije, je smukávc.

Smukávc je jed iz različne priložnostne zelenjave: zelja, radiča, ohrovta, špinače, repnih listov, lahko tudi kopriv. Kot enolončnica ali priloga se na mizah pojavlja od pomladi do jeseni in je še vedno naša pogosta vsakdanja jed. Pripravljamo redkejšega, kot samostojno jed (juho), ali gostejšega, kot prilogo mesu.

Ena od interpretacij pravi, da ime izhaja iz načina priprave, saj je zeljnate liste potrebno osmukati.

Kot dediščinsko kuhinjo svojega okolja bi ga morali v sezoni ponujati vsi gostinski lokali v regiji. Hotel Cerkno je letos pripravil že peto tekmovanje v kuhanju najboljšega cerkljanskega smukávca. Omenjeno tekmovanje je vsekakor korak naprej k večji prepoznavnosti jedi in skrbi za njeno ohranjanje.

Slovenci poznamo več različic te jedi. Na Idrijskem in Cerkljanskem kuhamo smukávc, ki pa ga – v šali rečeno – v Idriji jedo z žlico, v Cerknem pa včasih zaradi gostote tudi z vilicami. Na Gorenjskem kuhajo smukávcu podobno jed, ki se imenuje govnáč ali présnek, ki je prav tako samostojna jed ali priloga h kuhani govedini ali pečenki.

Smukávc je pogosto omenjen v različnih virih. Med njimi se najde tudi kakšna zanimivost, kot na primer,

da so boljši ohrovt, ki so ga nekdaj na Cerkljanskem sadili tudi med koruzo, kuhali za smukávc, slabšega pa za svinje

vir iz zapiskov Orlovih ekip, ki so leta 1954 raziskovali na Cerkljanskem

Smukávc se v vsaki vasi pripravlja na svoj način. Vsaka gospodinja pozna svoj način priprave. Težko je reči, kateri je najboljši. Zagotovo tisti, katerega okusa smo najbolj vajeni.

Ki nucama

  • 1 kila wačiščenih ziwnatih listav (še bulš sa bierze)
  • 4 kile waluplenga krempirje
  • 6 strakaw česnka
  • sou
  • paper
  • zasika al pa zabila

Smukavca je na ta veliku dast za 20 ldi.

Kaku sprajma smukawc ukop

Zivnate al pa bierzne liste waperema, wadstranma wasrejdna žila, mpa pal narižema na rizance kot za salata.V ma vejčmu lancu tu skuhama. Aja, ma wasalima, mpa kuhama dabra ura. Hkratu kuhama tud waluplen, na kocke narizan krempir. Pal pa zejle mpa krempir wadlijema, vsaku paseb finu zmočkama, pal pa zmišema. Dadama tulk wade, de je še dabr guostu. Začinma z narizanm česnam, salju mpa papram. Aja, na smima pa pazabit še na wabila, ka je prej pacrema. Smukawc pastrižema gark, zlo pa zrawn paše wacwirkajca al pa kešna slana pajtička.

Sewide je pa triba kuhat z dabra ule, mpa lubiznije, ka tu se na vakusu zlo pazna.

DUOBR TEK!

Napisale: dvi kuharc z Lazca, članic DLG Stari meh Lazec, Andreja Jereb in Marjeta Simonič