Šebreljska planota v času 1. svetovne vojne

0
198

Vabljeni na aktivnosti to soboto, namenjene otrokom, ki se bodo odvile v Šebreljah z izvajalci: Mestni muzej Idrija, Ustanova Fundacije Poti miru v Posočju. Šebreljska planota v času 1. svetovne vojne, v soboto, 29. avgusta 2020:

  • 9.45 in 10.45 Otroci vedo kaj je vojna – Šebrelje med 1. svetovno vojno ter
  • 9.45 in 10.45 Pot miru na Šebreljski planoti

Sobota, 29. avgust 
Šebrelje

9.45 in 10.45 Otroci vedo, kaj je vojna – Šebrelje med prvo svetovno vojno

Šebrelje, pred cerkvijo sv. Ivana./ V primeru slabega vremena v prostorih Podružnične šole Šebrelje.

Program temelji na interdisciplinarnem povezovanju različnih področij: zgodovine, domoznanstva, državljanske vzgoje, etike in vzgoje za mir. Spoznamo cerkljansko vas Šebrelje v času prve svetovne vojne in njeno vlogo v širšem prostoru zaledja soškega bojišča. Posebej izpostavimo strateško lego Šebrelj nad glavno cesto Idrija–Most na Soči in ostaline vojaške infrastrukture ob 3. obrambni črti. Seznanimo se z vojnim vsakdanom, pri čemer so nam v pomoč spomini udeležencev iz tistega časa ter posledicami vojne. Program smo obogatili s slikovnim gradivom, izbranimi predmeti, zgodbami in ogledom na terenu. Osrednja sporočila programa so pomen ohranjanja spomina na preteklost, ustrezne komunikacije in poslušanja drug drugega ter sporočilo miru.

Program je primeren za otroke 3. triade OŠ in starejše mladostnike.

Trajanje: 45 min

Pedagoški program na temo dediščine prve svetovne vojne s poudarkom na Šebreljski planoti (pilotna izvedba) je po zahtevnosti primerna za OŠ/III. triada in dijake.

Izvajalec: Mestni muzej Idrija

Marija Terpin Mlinar, zgodovinarka, višja kustosinja

  1. Miha Kosmač, zgodovinar, kustos

9.45 in 10.45  POT MIRU na Šebreljski planoti

Šebrelje, pred cerkvijo sv. Ivana. /./ V primeru slabega vremena v prostorih Podružnične šole Šebrelje.

Predstavnika Fundacije Poti miru bosta preko pripovedovanja zgodb ob predmetih in arhivskih fotografijah iz časa soške fronte otrokom na zanimiv način predstavila, kaj se je dogajalo na soški fronti in v njenem zaledju, ter zakaj se je potrebno truditi za mir in sobivanje.

Šebrelje kot pomembno območje v zaledju Soške fronta v času prve svetovne vojne so postale ena izmed točk skupnega produkta Pot miru.

Izvajalec: Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju

Vabljeni.

Za udeležbo na aktivnostih za otroke se zbirajo predhodne prijave na naslov: polona.kavcic@icra.si ali na telefonsko številko: 05 37 43 912. Aktivnosti so za udeležence brezplačne.

Vabilo – zloženka Šebreljska planota v šasu 1. svetovne vojne (.pdf datoteka)


Projekt Pot miru – dediščina prve svetovne vojne je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji in sofinancerji projekta so: LAS Dolina Soče, LAS s CILjem, LAS Gorenjska košarica, LAS V objemu sonca, LAS Vipavska dolina.

logo-eu-las-potmiru-mmi