Ribolov

Izjemno bogastvo rib

0
3124

Reka Idrijca zaradi svoje lepote in čistosti privablja številne obiskovalce in ljubitelje ribolova. Idrijca je pravi raj za ljubitelje športnega ribolova zaradi izjemnega bogastva rib. Posebnost Idrijce, kot pritoka reke Soče, je čistokrvna soška postrv katere gojitveni potok je v Zakojški grapi v Zakojci. Preostale ribe, ki jih še najdemo v reki Idrijci so: šarenka – kalifornijska postrv–mavrična postrv, križanci, lipan, štrkavec in potočna postrv.

Ribolovni revir v RD Idrija se deli na A, B in trofejni del

Revir A sega od kopališča na Lajštu v Idrijski Beli do Kavčičevega jezu (pri tabli Idrija). Trofejna revirja segata od jezu pri podjetju Kolektor v Idriji oz. od betonskega mostu pri Šinkovcu (ribogojnica) v Kanomlji vse do visečega mostu pri Rovinčarju. B revir (ujemi in spusti) sega od sotočja Kanomljice in Idrijce v Spodnji Idriji ter od izliva Oresovke v Cerknico v Cerknem do betonskega mostu na Stopniku. B revir (vzemi – dovoljen odvzem 3 rib) pa sega od visečega mostu pri Rovinčarju do betonskega mostu na Stopniku.

Zemljevid za športno ribarjenje za turiste, ki so ga pripravili v Ribiški družini Idrija, lahko najdete na tej povezavi. Prav tako pa obstaja tudi zemljevid za člane RD Idrija.

Ribiška družina Idrija priporoča ribolov po sistemu “ujemi in spusti”. Podrobneje o pravilih športnega ribolova glede na določeno vrsto revirja pa lahko preberete na spletni strani Ribiške družine, in sicer na tej povezavi.