Potratna potica sodi med sodobnejše in okusne različice slovenskih potic. Nekateri ji pravijo ‘ta boljša potica’, zaslediti je tudi navedbe ‘kraljica vseh potic’. Zagotovo je po samem načinu in času priprave ena najzahtevnejših. Njena priprava je tako lahko prav poseben izziv. Z okusom in izgledom pečene potice pa bo ves trud poplačan.

Anekdota o potratni potici

Gospodinja iz Cerknega je gospodinji iz Ljubljane na njeno prošnjo podala informacijo o receptu in načinu priprave potratne potice. Ljubljančanka je sledila receptu, pripravila testo, biskvite in nadeve, vendar je vse skupaj sproti nalagala v pekač in dala vse hkrati v peči v pečico. Ko je bila potica pečena, se ji je zazdelo, da pa ravno ne izgleda tako, kot izgleda potratna potica njene prijateljice. Poklicala jo je po telefonu za mnenje, razložila postopke in nato sta se obe dodobra nasmejali. Inovativna potica je ravno tako teknila, naslednjič pa je tudi ta prava uspela!

Nauk: Za sam postopek priprave so bila navodila namreč premalo nazorno opisana. Za veščo gospodinjo so samoumevna, za tistega, ki jo pripravlja prvič, pa nujna!

Sestavine

Biskvit (sestavine za en biskvit):

  • 3 jajca
  • 20 dag sladkorja
  • 20 dag moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 dl mleka
  • 1 dl olja
  • kakav (samo za temni biskvit)

Kvašeno testo:

  • 1/2 kg moke
  • 1 kocka kvasa
  • 2,5 dl mleka
  • 2 rumenjaka
  • 8 dag sladkorja
  • 8 dag masla ali margarine
  • ščepec soli
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 žlici ruma

Orehov nadev:

  • 40 – 60 dag orehov
  • 1,5 do 2 dl vročega mleka
  • 10 dag sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • limonina lupina
  • 2 beljaka

Skutni nadev:

  • 1/2 kg skute
  • 1 jajce
  • sladkor po okusu
  • 1 dl kisle smetane

Postopek priprave potratne potice

Biskvitno testo:

Potratna potica je sestavljena iz svetlega in temnega, rjavega biskvita. Za pripravo svetlega testa v posodi skupaj stepemo jajca, sladkor, mleko, vanilin sladkor. Stepamo do 10 minut, nato v maso dodamo še moko, olje, pecilni prašek in rahlo premešamo. Pripravljeno maso vlijemo v pomaščen pekač in pečemo 10 minut na 180°C. Biskvit mora postati lepe zlate barve. Za pripravo temnega biskvita uporabimo iste sestavine, ki jim dodamo še kakav.

Kvašeno testo:

V posodo damo naslednje sestavine: moko, ščep soli in vzhajan kvasec. Moko prelijemo s toplim mlekom, v katerem smo stopili maslo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in vanilijevim sladkorjem. Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati. Medtem pripravimo nadeve.

Skutni nadev:

V posodi dobro razmešamo ½ kg skute, eno jajce, 1 dl kisle smetane in dodamo sladkor po okusu.

Orehov nadev:

V posodo damo od 40-60 dag mletih orehov, jih poparimo z vrelim mlekom, dodamo sladkor, limonino lupino, rum in cimet. Nato rahlo vmešamo sneg dveh beljakov.

Po receptu Štefke Kejžar, kmetija Košenija, Gorenji Novaki 8, 5282 Cerkno, dopolnilna dejavnost na kmetiji – peka kruha in peciva.