Postrv v škrniclju

0
2649

Se še spomnite, kdaj ste nazadnje okusili postrv iz bližnje Idrijce ali Soče? Okus v našem okolju dosegljive ribe lahko obogatimo na različne načine. Na turistični kmetiji Želinc, ki leži ob sotočju Idrijce in Cerknice, kuhajo sezonsko, lokalno, iz svežih sestavin, ki jih najdejo na domačem vrtu, okoliških pašnikih, v reki Idrijci in bližnjih gozdovih. Glavno sestavinam seveda dodajo ljudje, s svojimi dolgoletnimi izkušnjami, skrbnostjo in ljubeznijo. Receptov ne skrivajo, nasprotno. Srce njihove domačije, kot pravijo kuhinji, je odprto za obiskovalce, ki se želijo naučiti izdelave žlikrofov, bakalce, hišnih štrukl-jev. Pri tem jim z veseljem pomaga Nejc Brus, ki nam je zaupal recept za pripravo postrvi v škrniclju. Tak način peke ribe priporoča, ker se okusi zelenjave med seboj lepo pomešajo, postrv ostane sočna, pečica pa čista.

Sestavine (za dve osebi potrebujemo)

  • štiri fileje postrvi
  • dva stroka česna
  • oljčno olje
  • pol limone
  • dve vejici peteršilja
  • eno bučko
  • dva večja krompirja
  • paradižnik

Postopek priprave

Postrvi sfiliramo ali kupimo štiri fileje, jih nasolimo, dodamo oljčno olje, tanke kolobarje limone in na grobo nalomljene vejice peteršilja s stebli. Pustimo v posodi, da se vse skupaj marinira.

Medtem bučke in krompir narežemo na tanke kolobarje in jih pet minut povremo v slani vodi. Odcedimo in ohladimo. Ribje fileje vzamemo iz marinade in v njej na hitro premešamo pokuhano zelenjavo. Po okusu lahko med zelenjavo dodamo še par kaper ali oliv.

Vzamemo dva dovolj velika kosa peki papirja. Nanju na sredino najprej lepo zložimo vso zelenjavo, dodamo še na kolobarje narezan paradižnik in na vrh dva ribja fileja. Vse skupaj zavijemo kot bombon, ki ga na koncih zvežemo z vrvico. Tako zavito jed položimo v pekač in pečemo 20 minut na 180 stopinj Celzija.

Dober tek!

Postrvi je prostor v svetovni kuhinji zagotovil že slavni italijanski kuhar Bartolomeo Scappi, v svoji kuharski knjigi, ki je izšla leta 1570 v Benetkah. Zapisal je dva nesmrtna recepta za pripravo postrvi, in sicer za kuhane v malo vode, z nekaj kapljicami limoninega soka ali kisa, ter pečene z mandljevimi lističi. S knjigo je v kulinariki spodbudil razvoj in oblikovanje standardov sredozemske kuhinje, ki v veliki meri veljajo še danes.