Plezališče Lutne skale

Plezališče primerno za vse vrste plezalcev

0
3315

Športno plezanje se je najprej razvilo kot smer alpinizma, šele kasneje se je izoblikovalo v samostojno športno panogo. Plezanje, ki je nekdaj veljalo za izjemno nevarno dejavnost, je z razvojem opreme postalo relativno varna dejavnost.

Plezanje poteka v umetnih stenah ali naravnih plezališčih, eno takšnih je plezališče Lutne skale pri Cerknem.

Pleza se po plezalnih smereh. Plezalna smer je navidezno določen pas v steni, kjer poteka vzpon plezalca. Smeri so zavarovane z varovalnimi klini (svedrovci), ki služijo varovanju, obenem pa nakazujejo približen potek smeri. Dolžine smeri so različne, od nekaj metrov, po navadi pol raztežaja (35 m), lahko pa tudi več raztežajev. Smer opremi opremljevalec smeri, ki namesti varovalne kline in sidrišče. Smer navadno tudi prvi prepleza, poimenuje ter predlaga oceno težavnosti.

Gorsko-kraški teren nudi mnogo možnosti plezanja. Na razgibanem terenu se je oblikovalo veliko plezališč, poleg mogočnih skal pa teren ponuja tudi ogromno jam, ki privabljajo jamarje. Na Šebreljski planoti najdemo kar nekaj amaterskih in tudi bolj profesionalnih plezalcev oziroma alpinistov. Med njimi sta že pokojna Slavko Svetičič – Slavc ter Robert Črnilogar, ki ju je gora že v mladih letih vzela k sebi. S plezanjem so se urili tudi na previsni steni Kuncl, ki jo že od daleč opazimo iz doline, ter pozimi na zaledenelem slapu Padstanajca. Najbolj znano plezališče v okolici planote pa so Lutne skale.

Vir: spletna stran TD Šebrelje, aktivnosti – plezanje

Lutne skale je lepo senčno plezališče nad Kazarsko grapo, ki je polna naravnih znamenitosti – naravni most, korita, brzice, tolmuni in skladi lehnjaka. Nahaja se v bližini ceste, ki se dviga iz doline Idrijce pri Reki proti vasi Bukovo, ob odcepu proti vasi Police. Plezališče ima 46 plezalnih smeri, ki vsebuje tako najlažje, kot tudi najtežje zahtevnostne stopnje – težave namreč segajo vse do devete stopnje! Smeri so večinoma enakomerno previsne in speljane po strmih ploščah. Večina smeri je bila dokaj pred kratkim v celoti na novo opremljena z lepljenimi svedri in sidrišči. Najprimernejši čas za obisk plezališča je od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Poletno plezanje je prijetno, saj je večina smeri v senci dreves. Po obilnem deževju je treba paziti in počakati nekaj dni, da se skala osuši.

Plezanje vodijo izkušeni alpinisitični inštruktorji, ki so izkušnje pridobivali s plezanjem v Himalaji, Peruju, Alpah in drugod po svetu.

Plezanje je zanimivo, lepo in predvsem “hribovsko” … Najde se vse od plat, poči, različnih razčlemb do previsov.

Vir: Tina Kastelic, blog Razgrajamo naokoli

Dostop: Plezališče se nahaja v Kozarški grapi (Kazarski grapi), v neposredni bližini lokalne ceste Reka-Bukovo. Do odcepa za vas Bukovo se pripeljemo po regionalni cesti Idrija-Tolmin, pri vasi Reka zavijemo za Bukovo. Po dobrih 2 km vožnje je pred križiščem za vas Police na levi strani parkirišče.

Več informacij na: www.aocerkno.com

Alpinistični odsek Cerkno

Naslov: Bevkova ulica 22, 5282 Cerkno
Načelnik: Makuc Marko
E-pošta: makuc.marko@gmail.com
GSM številka: +386 (0)51 670 061