Ogled kmetije Na Ravan – Prireja senenega mleka

0
281

Kmetija z domačim imenom Na Ravan se nahaja v Cerkljanskem Vrhu na nadmorski višini 900 m. Je hribovska kmetija, katere glavna panoga je prireja in predelava senenega mleka. Obdelujejo 27 ha površin (travniki in pašniki), ki se držijo skupaj v enem kosu. Na kmetiji so v delo redno vpeti starša Judita in Marjan Demšar ter starejši sin Peter. Irena, Matej in Anamarija pa pomagajo vsak po svojih močeh.

Kmetija Na Ravan nudi voden ogled celotne kmetije, načina kmetovanja in dela proizvodnih prostorov. Udeleženci programa, ki je prilagojen različnim ciljnim skupinam (kmetovalci, mladi, strokovni kader v kmetijstvu) tako:

  • spoznajo prednosti in slabosti paše živali, ki dajejo seneno mleko, ter kakšen vpliv ima to na mlečne izdelke;
  • izvedo ključne razlike med mlekom iz hlevske klasične reje in mlekom iz pašne reje, na podlagi primerjav z različnih vidikov;
  • so deležni predstavitve paše z vidika počutja in proizvodnosti živali ter tudi kot eden od načinov kmetovanja in obdelave travne ruše;
  • spoznajo postopek predelave mleka, pri čemer je poudarek predvsem na predelavi surovega mleka v kakovostne sire, na umestitev sirov v skupine (trdi, poltrdi, mehki, sveži siri) in na merila za razdelitev sirov;
  • izvedo vse o fazah sirjenja, kot so obdelava mleka pred sirjenjem, koagulacija, obdelovanje koaguluma, ločitev sirnega zrna od sirotke, oblikovanje sira, stiskanje, soljenje, zorenje.Posebnost sirov Kmetije Na Ravan je v tem, da mleko ni pasterizirano, zaradi česar je zelo pomembna vrhunska kakovost mleka.

Ob zaključku programa sledi še pokušina in primerjava različnih vrst sirov ter drugih mlečnih izdelkov.

Št. oseb: do 10
Trajanje: 1 ura

Informacije in rezervacije

Telefonska številka: +386 (0)5 377 53 12 GSM številka: +386 (0)40 750 983
E–pošta: ocanc.naravan@gmail.com
Spletna stran: www.domaci-sir.si

Voden ogled je možen izključno po predhodnem dogovoru.