Odprtje razstave Pogled nazaj za pogled naprej (izbor)

0
359
Dina Rončević Avto dekonstrukcija, foto: Nada Žgank

8. festival Deuje babe vabi na odprtje skupinske razstave
Pogled nazaj za pogled naprej (izbor)
v petek, 20. marca, ob 19:00, v Cerkljanski muzej.

Razstava izpostavlja dela in umetnice iz arhiva Društva za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk, ki se osredotočajo na kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje. Dela po izboru kuratork osborn&møller nagovarjajo edinstveno zgodovino področja nekdanje Jugoslavije in se osredotočajo na družbeno angažirano umetnost.

V Cerkljanskem muzeju bo na ogled izbor del iz spletne razstave Pogled nazaj za pogled naprej, ki je v svoji izvorni obliki, zasnovani ob 25. obletnici festivala Mesto žensk (2019) in predstavljeni v Mrežnem muzeju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, vključevala 25 del. Izbor za cerkljansko razstavo je pripravila ekipa festivala Deuje babe.

osborn&møller sta Emma Møller (DK) in Mary Osborn (GB), neodvisni kuratorski duo, ki ni vezan na nobeno posamično organizacijo, mesto ali državo in ki ustvarja začasne prostore za uprizoritvena srečanja. Zanima ju performans kot praksa, ki lahko zmoti strukture zatiranja, ponovno premisli hierarhije, osvetli izmuzljive meje med telesi ter ponudi prostor za kritično empatijo in domišljijo.

Več o kuratorkah: www.osbornmoller.org
Več o razstavi: http://www.cityofwomen.org/sl/content/2019/projekt/pogled-nazaj-za-pogled-naprej
FB dogodek: https://www.facebook.com/events/632784737293147/
Več o 8. festivalu Deuje babe: https://deujebabe.wordpress.com/

Vstop prost.

Razstava bo odprta do 15. aprila 2020.

Odpiralni čas Cerkljanskega muzeja:

Tor – pet: 9:00 – 15:00
Sob., ned., prazniki: 10:00 – 13:00 in 14:00 – 18:00

Soorganizacija: MC C.M.A.K. Cerkno, Cerkljanski muzej (Mestni muzej Idrija), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (Mrežni muzej) in Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk ob delni podpori Občine Cerkno.

Za pomoč pri pripravi razstave se zahvaljujemo Idi Hiršenfelder in Milojki Magajne.