Novi izzivi slovenske drobnice: rokodelska delavnica tkanja na statvah

0
513

Vabljeni na rokodelsko delavnico tkanja na statvah v okviru operacije Novi izzivi slovenske drobnice. Delavnica bo potekala v soboto, 11. maja 2019, ob 8.30 uri v Večnamenskem centru Cerkno.

Ročno tkanje sodi med najstarejše obrti na Slovenskem in še danes je na marsikaterem podstrešju mogoče najti zaprašene statve. Obrt je izpodrinilo cenejše, industrijsko izdelano blago in le še nekaj posameznikov in posameznic se ukvarja z ročnim tkanjem. Navkljub vsemu, je dandanes že mogoče zaznati potrošniški trend ‘manj je več’ in ‘počasne mode’. Predvsem slednja temelji na lokalni zgodbi, pravični proizvodnji in okolju prijaznemu odnosu, kar ročno tkani izdelki tudi izražajo.

Če bi radi spoznali tehniko ročnega tkanja, se nam pridružite na delavnici, ki jo bo vodila Mojca Tomšič, univerzitetno diplomirana inženirka tekstilne tehnologije in sodelavka tkalskega ateljeja Slovenskega etnografskega muzeja, v okviru katerega izvaja številne delavnice za odrasle in otroke. S tkanjem se ukvarja že skoraj četrt stoletja in v svoje izdelke vključuje tako poznavanje slovenske tkalske dediščine kot sodobne smernice.

Prav takšna bo tudi tokratna delavnica – združevala bo učenje o preteklosti in izdelavo sodobnega izdelka iz ovčje volne. Udeleženci se boste preizkusili v tkanju na statvah različnih širin, delalo pa se bo skupnem končnem izdelku. Delavnica bo vključno z odmori potekala predvidoma do 10 ur.

Aktivnosti so del delovnega sklopa Razvoj novih produktov, v okviru katerega želimo z novi vsebinami posredovati znanja za razvoj novih produktov in dejavnosti, ki so v našem okolju manj prisotne. V okviru operacije želimo s prenosom znanj spodbuditi tudi uporabo različnih tehnik obdelave volne, kombinacijo tehnik in drugih naravnih materialov ter vključevanje elementov kulturne dediščine. Cilj celotne operacije je tudi spodbuditi razvoj uporabnih, tržno zanimivih produktov z uporabo produktov slovenske drobnice.

Aktivnost je za udeležence brezplačna. Obvezne predhodne prijave se sprejemajo na e-mail naslov: polona.kavcic@icra.si ali telefonsko številko: 05 37 43 912, do zasedbe prostih mest. Število mest je omejeno.

KDAJ: sobota, 11. maj 2019, ob 8.30 uri

KJE: Večnamenski center Cerkno, Bevkova ulica 22, Cerkno

Organizacija aktivnosti: LTO Laufar Cerkno in LAS s CILjem.

Vabljeni k sodelovanju!
LAS s CILjem

Operacija ˝Novi izzivi slovenske drobnice˝ je sofinancirana s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoj podeželja 2014 – 2020. Lokalna akcijska skupina LAS s CILjem, LAS Notranjska, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Dolenjska in Bela krajina izvajajo operacijo z naslovom »Novi izzivi slovenske drobnice«, ki so jo prijavile na 2. javni razpis za podukrep 19.3.: Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine, ki ga razpisuje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.