Novaška lok smučka

Edinstvena v Sloveniji

0
2346

Prve smučke so se v teh krajih v večjem številu začele pojavljati šele po letu 1920, s prihodom italijanske vojske. To je bila gorska vojska, ki je bila v zimskem času opremljena s smučmi. S tem so spodbudili vaščane Novakov, predvsem mlade, da so se začeli zanimati za smučanje.

Sprva je bila čisto navadna lesena smučka, ki je imela na sredini pritrjeno okovje. Tovrstno obliko naj bi smučka dobila, ko se je marsikateremu italijanskemu vojaku ob smučanju navadna smučka najraje zlomila prav na sredini, kjer je bilo pritrjeno okovje. Zlomljene smučke so odvrgli, domačini pa so ugotovili, da je sprednji del smučke še mogoče uporabiti. Na prelomljenem delu so jo prižagali, na sredini pribili jermen, v katerega je možno vtakniti čevelj, vendar je bila zaradi svoje kratkosti težko obvladljiva, tudi zaradi nepravega okovja. Da so izboljšali vodljivost so na smučko namestili lok, s katerim se je umiril sprednji in zadnji del smučke in s tem je smučar lažje lovil ravnotežje (po ustnem izročilu se je to zgodilo okrog leta 1925).

Ideja loka je verjetno prišla od »kambe« za jarm, ki je bil del volovske vprege. Kambe so se pogosto lomile (v časih volovskih vpreg potrošni material), zato je praktično vsak gospodar moral znati narediti novo. Kambe so včasih krivili na posebni pripravi, ki so jo skupaj z lokom potapljali v vrelo vodo ali pa so jih enostavno za nekaj časa potisnili v kmečko peč. Podobne priprave še danes uporabljajo izdelovalci lokov za novaško smučko.

Smučka z lokom je bila enostavna za prenos, saj si jo je smučar po uporabi enostavno obesil na ramo in odnesel domov.

Ta izvirni patent Novaške smučke z lokom po preverjanju zgodovine smučanja ni zaznati nikjer drugje v Sloveniji.

Z ustanovitvijo TD Novaki se je iz pozabe obudila tudi Novaška lok smučka, na pobudo člana Zdravkota Čemažarja. Danes obstaja v društvu sekcija Novaški lok smučar, ki se udeležuje srečanj smučarjev po starem doma in v tujini. Zanimivo je, da med mladimi Novačani vlada veliko zanimanje za smučanje z Novaško lok smučko.

Želja je, da se novaško smučka zaščiti kot predmet kulturne dediščine vasi Novaki.