Na obisku delegacija turističnih novinarjev iz Hrvaške

foto: Gregor Kacin

0
1153

V četrtek, 8. junija, je Cerkno obiskala delegacija turističnih novinarjev iz Hrvaške. Obisk Cerkljanske smo začeli v dopoldanskem času z obiskom Šebreljske planote. Tam smo se najprej ustavili pri Dragu Polaku, kjer smo si ogledali domačijo in njeno okolico. Na domačiji so nam postregli s svojimi dobrotami, kot je znani zaščiteni slovenski proizvod z geografsko označbo: šebreljski želodec.

Po okrepčilu smo se odpravili na voden ogled Arheološkega parka Divje babe, kjer nam je vodnik g. Štefan Lapanja predstavil neandertalčevo piščal ter postregel s številnimi informacijami o samem najdišču Divjih bab. Polni entuziazma smo se vrnili do cerkve sv. Ivana, kjer smo postali, si ogledali cerkev ter se navdušili nad čudovitim panoramskim razgledom na dolino reke Idrijce in Cerkljanske.

Naša pot se je tu šele dobro začela. Obiskali smo še Črni vrh – pozimi priljubljeno smučišče nad Cerknim, ki pa tudi izven smučarske sezone ponuja ogromno. Tako lahko svoj prosti čas uživate v pohodništvu s številnimi sprehajalnimi potmi, ali pa se podate v raziskovanje okolice kar s kolesom. Za slednje je poskrbljeno že kar na smučišču, kjer si lahko izposodite kolo. Za vse tiste željne sprostitve, pa lahko uživate v miru v naravi s čudovitimi razgledi na Cerkljansko hribovje in okolico ali obiščete savno v Alpski perli, kjer bodo poskrbeli tudi za vaše brbončice. Gostje so bili nad ponujenim vidno zadovoljni.

Za zaključni del smo se odpravili še do soteske Pasice, kjer se skriva kulturni spomenik državnega pomena z Znakom evropske dediščine. Partizansko bolnico Franja nam je razkazal vodnik g. Franci Černilogar. Naši gostje so bili presenečeni nad humanostjo in pogumom vseh, ki so v tistih težkih časih tvegali lastno življenje za sočloveka v stiski.

Navdušeni nad pestrostjo pokrajine, čudovito naravo in izvirnostjo programa, smo obisk Cerkljanske zaključili z večerjo v Hotelu Cerkno. Pozitivni odzivi s strani hrvaških turističnih novinarjev obetajo nova poslovna sodelovanja, ki bodo s trdim delom in kančkom sreče v našo čudovito destinacijo pripeljale še več tujih obiskovalcev.

Foto: Gregor Kacin