Mestni muzej Idrija med prejemniki evropske donacije

0
184

Z veseljem in ponosom vam sporočamo, da je Mestni muzej Idrija med prejemniki donacije v sklopu razpisa Sveta Evrope in Evropske komisije z naslovom Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine. Na razpisu smo kandidirali z zgodbo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope in se uvrstili med prejemnike donacije v višini 10.000 €. Nagrade smo zelo veseli, saj smo v pripravo projekta vložili izredno veliko truda. Avtorica nagrajene zgodbe in potujoče razstave je Milojka Magajne, muzejska svetnica in vodja Cerkljanskega muzeja. Nagrajeni projekt se bo lahko pričel izvajati 15. julija, zaključiti pa ga bo potrebno do konca marca 2021.

Prijavljeno zgodbo smo povezali s pripravo razstave o Partizanski bolnici Franja, s katero želimo gostovati doma in v tujini. Sestavni del te razstave bo tudi interaktivna vizualizacija, za katero bomo porabili prejeta sredstva. Gre za izbor zgodb, fotografij ter video in avdio zapisov o delovanju bolnišnice, ki bodo obiskovalcem na voljo v sedmih jezikih. Razstava bo prvič gostovala spomladi 2021 v Krapini na Hrvaškem. Tako bomo nadaljevali že utečeno sodelovanje z Muzejem krapinskih neandertalcev, tudi nosilcem znaka evropske dediščine.

Sodelovanje na razpisu je povezano s programom aktivnosti, ki smo jih načrtovali v zvezi s Partizansko bolnico Franja kot nosilko znaka evropske dediščine. Komisija vsaka štiri leta preverja, če nosilci izpolnjujejo pogoje, da obdržijo znak, pri čemer je pomembno, na kakšen način javnosti predstavljajo svojo evropsko dimenzijo. Leto 2020 je ocenjevalno leto. Februarja smo oddali poročilo za obdobje 2016–2020, obenem pa že pripravili program za obdobje 2020–2023. Z načrtovanimi aktivnostmi želimo širiti prepoznavnost Franje in njenih vrednot v evropskem prostoru in z njimi nagovarjati različne ciljne skupine, zlasti mlade.

V okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki bodo potekali od 26. 9. do 10 . 10. 2020, načrtujemo tudi Dan odprtih vrat z bogatim programom aktivnosti, ki se bo odvil 3. oktobra.

Našo zgodbo si lahko preberete na povezavi:

http://www.europeanheritagedays.com/Story/593c7/A-Hidden-Gem-in-Slovenia-%E2%80%93-Franja-Partisan-Hospital

Vse zgodbe pa najdete na tej povezavi:

http://www.europeanheritagedays.com/Story

Več o razpisu Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine so skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. V letu 2018, letu evropske kulturne dediščine, je bil v sklopu DEKD prvič objavljen razpis za Zgodbe evropske kulturne dediščine. Namen pobude je prepoznati in spodbuditi evropsko razsežnost prizadevanj na področju kulturne dediščine, ki ga izvajajo dediščinske skupnosti v Evropi.

Cilji pobude so:

  • motivirati ljudi k aktivnem odnosu do evropske kulturne dediščine in okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru;
  • zbrati pričevanja / zgodbe, ki omogočajo vpogled v to, kako skupnosti razlagajo evropsko razsežnost lokalne dediščine;
  • prepoznati in promovirati skupnosti, ki skozi kulturno dediščino, ko jo spoznavajo, varujejo in ohranjajo, promovirajo evropske vrednote in, ki jim je osnovna vrednota sodelovanje;
  • nagraditi skupnosti za njihov trud;
  • motivirati in spodbuditi skupnosti, da sodelujejo pri Dnevih evropske kulturne dediščine.

Na razpisu lahko sodelujejo organizatorji, ki so v zadnjih treh letih pripravili vsaj en vsaj en DEKD dogodek, dobitniki nagrad European Heritage Award / Europa Nostra Award, nosilci znaka evropske dediščine.