Lov

Za skrbnike narave

0
2630

Cerkljanska ponuja idealne pogoje za atraktiven lov v neokrnjeni naravi, kjer lahko uživate v miru in tišini, opazovanju lepot, ki jih je skozi dolga stoletja izoblikovala narava. Narava je bogata z živalstvom, predvsem z gamsi in ostalo srnjadjo.

Lovska družina Porezen, Cerkno
Goriška cesta 5, 5282 Cerkno
E-pošta: branef@gmail.com
Telefonska številka: +386 (0)5 377 57 36
Starešina: Simon Rudolf

Lovska družina Otavnik
Orehek 2a, 5282 Cerkno
E-pošta: stanko.makuc@amis.net
GSM številka: +386 (0)41 596 676
Starešina: Stanko Makuc

60 let lovske družine Otavnik

Leta 2014 so v Lovski Družini Otavnik s priložnostno slovesnostjo obeležili 60. letnico ustanovitve. Na priložnostni slovesnosti številni govorniki niso skrivali navdušenja nad dobrim delom društva, še posebej zadovoljni pa so bili, da so v svoji sredi lahko pozdravili dva ustanovna člana – Janka Štremflja in Rajka Mraka. V lovskem domu v Orehku so ob tej priložnosti postavili razstavo trofej in fotografsko predstavitev divjadi ter lovišča. Lovska družina Otavnik, ki sicer spada v Zvezo lovskih družin Idrija, šteje 38 članov, njihovo lovišče pa se razprostira na dobrih tri tisočih hektarjih. Poleg lepo urejenega doma v Orehku skrbijo tudi za lovsko kočo na Otavniku. Vzdržujejo tudi 50 km steza, ki jih delijo s planinci in sprehajalci. Te steze so prepletene po celem lovišču, od Porezna, preko Zakojške grape, Otavnika, Kojce, do Buckove grape.

Za to so potrebne številne prostovoljne delovne ure, predvsem pa veliko strpnosti pri dogovarjanjih z lastniki zemljišč, saj divjad ne pozna meje med divjino in kulturno krajino. Prav zato v družini posvečajo veliko energije za zmanjšanje populacije tistih živali, ki kmetom povzročajo največ škode. Nedvomno so v tem najmočnejši divji prašiči.

Načrti družine temeljijo tudi na izvajanju lovskega turizma, s čimer sooblikujejo turistično ponudbo na Cerkljanskem.

Ne gre prezreti tudi podatka, da je Lovska družina Otavnik leta 2012 prejela Bevkovo nagrado, ki jo ob občinskem prazniku podeljuje Občina Cerkno.