LITERARNI NATEČAJ ‘Ko zadiši po pajtičkah’

0
255

Tudi poletje letos diši drugače, kot je dišalo vsa leta doslej.

Ena od stalnic, ki ohranja vonj po domačem in nespremenjenem, pa ostaja naša pristna domača cerkljanska kuhinja – prav tista, v kateri se mesi testo za pajtičke in pripravlja nadev zanje. Največkrat so na mizi slane, prav take, kot so jih včasih pripravljale naše babice, mame in tete. Ker nas razvajajo, umešajo še kakšen sladek nadev, z orehi in rozinami ali pa na vrtu naberejo pisano mavrico sestavin, ki se zlijejo v edinstven okus pajtičk.

Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija razpisuje literarni natečaj v sklopu kulinaričnega dogodka Pajtička fest – prvega Festivala cerkljanskih potičk, ki je del projekta Dobimo se na tržnici 3.

Natečaj je namenjen odraslim. Razpisujemo dve kategoriji:        

  • proza,
  • poezija.

Tema natečaja so ‘pajtičke’.
Kakšen je vaš prvi spomin na pajtičke? Kdo jih je pripravljal, je bila to babica, teta, mama, soseda? Katere pajtičke so imele najprijetnejši vonj, katere so bile tako mamljive, da se jim niste mogli (ali se jim še zdaj ne morete) upreti? Kdaj so največkrat dopolnile jedi na mizi? So bile sooblikovalke vsakdanje ali praznične mize, ko so se okrog nje posedli prijatelji, sorodniki, znanci?

Pri pripravi nadeva, mesenju testa, vzhajanju in peki, predvsem pa serviranju ‘pajtičk’ upoštevajte naslednje:

  • Pajtičke, ki jih boste oblekli s kulinarično ustvarjalnostjo, so lahko prozne ali poetične vsebine.
  • Izbiro podnaslova, teme in literarne zvrsti (spis, pesem, pismo …) prepuščamo svobodni izbiri ustvarjalke/ustvarjalca.
  • Literarni prispevki naj ne presegajo 1000 besed.
  • Prispevke sprejemamo po elektronski pošti do avgusta na naslovu polona.kavcic@icra.si ali na naslovu: Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija, Mestni trg 1, 5280 Idrija.
  • Prispevke, ki jih boste poslali po pošti, pošljite v večji zaprti ovojnici, označeni s šifro (ki jo določite sami), vanjo vstavite navadno ovojnico (označeno z enako šifro), v njej naj bodo na listu izpisani vaši podatki: ime, priimek, naslov, telefonska številka, e-naslov, šifra prispevka. Navedene podatke posredujete tudi v primeru, da prispevek pošiljate po elektronski pošti.

Vsi prispevki, poslani na natečaj, postanejo last razpisovalca in se lahko javno objavljajo in uporabljajo z navedbo avtorjev. Vsa prispela dela bo pregledala in ocenila tričlanska strokovna komisija.

Prvi trije najboljši prispevki iz vsake kategorije bodo nagrajeni s praktičnimi nagradami.

O izboru prejetih del bo komisija nagrajence obvestila najkasneje do 26. avgusta 2020. Vsi sodelujoči boste o rezultatih natečaja obveščeni po elektronski ali navadni pošti. Rezultati natečaja bodo objavljeni na spletni strani Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije, na sedežu ICRE pa bo mogoče tudi prevzeti nagrade. Nagrajena dela bodo objavljena v lokalnem časopisu Cerkljanske novice do konca letošnjega leta.

Za dodatne informacije nas pokličite na tel. št.: 05 37 43 912 ali pišite na polona.kavcic@icra.si.

Poiščite recept, pripravite mešanico črk, vejic in pik.

Naj bodo vaše pajtičke med najbolj slastnimi na tem natečaju!