KS Otalež: Društva ustvarjajo živahen utrip

0
2571

Krajevna skupnost Otalež je z okoli 600 prebivalci druga največja krajevna skupnost v občini Cerkno, ki poleg Otaleža obsega še: Plužnje, Lazec, Jazne in Travnik. Življenju na otaleškem podeželju dajejo utrip pridni, kleni, prijazni in iznajdljivi ljudje, ki se večinoma vsakodnevno vozijo na delo v Cerkno, Idrijo in Spodnjo Idrijo.

Krajani vedo, da morajo za skupno dobro stopiti skupaj in tako svoje potrebe in želje spremeniti v otipljive rezultate. Na ta način že desetletja združujejo moči v udarniških akcijah, s katerimi so – in najbrž še bodo – gradili vodovode, ceste, podporne zidove, čistili okolico. Pri takšnih akcijah se spletajo medsebojne vezi, ki so pomembne tudi pri združevanju v društvih. Nanje so krajani posebej ponosni, saj jim omogočajo, da svoj prosti čas izkoristijo v dobro vsakega posameznika in dobro vseh.

V Krajevni skupnosti Otalež delujejo: Prostovoljno gasilsko društvo Plužnje, Športno društvo Otalež, Društvo za oživitev podeželja Jazne, Društvo ljudskih godcev Stari meh Lazec in Plezalni klub DRIN. V društvih sodeluje veliko mladih, kar povečuje njihov občutek pripadnosti domačemu okolju. V kraju se namreč zavedajo, da bo le z mladimi, ki bodo radi ostali doma, mogoče dolgoročno ohranjati poseljenost podeželja in podeželske krajine.

Vedno prvi na pomoč

PGD Plužnje, ki med vsemi društvi s svojo humano naravnanostjo združuje največ članov, je bilo ustanovljeno že daljnega leta 1909.

Andrej Zajc, PGD Plužnje:

»Vsem članom PGD Plužnje bi se rad iskreno zahvalil, da svoj prosti čas namenjajo delovanju v društvu. Zahvala velja tudi Gasilski zvezi Cerkno, ki nam nudi potrebno pomoč in sodelovanje pri nabavi gasilske opreme.«

Gasilci vedno prvi nesebično priskočijo na pomoč ob elementarnih nesrečah. Izpeljali so že zgledno število intervencij, od požarov v stanovanjskih in gospodarskih objektih, do posredovanja pri travniških požarih, pomoči pri avtomobilskih, traktorskih nesrečah. Pomagajo tudi pri sanaciji škode zaradi vetra. Februarja 2014, ko je žled močno prizadel njihove kraje, so bili ravno gasilci tisti, ki so z nečloveškimi napori pri odstranjevanju podrtih dreves poskrbeli, da so krajani spet dobili cestno povezavo s svetom.

Društvo posveča stalno skrb izobraževanju operativnih članov društva, poseben poudarek pa dajejo vzgoji mladih. Z dolgoletnim požrtvovalnim delom so zasluženo pridobili dober sloves. Krajani so namreč soglasni, da so gasilci »zakon«.

Stari meh

Društvo ljudskih godcev Stari meh Lazec, ki je bilo ustanovljeno leta 2002, danes šteje 80 članov. Člani društva vsako leto pripravijo vrsto dogodkov: pustno koledovanje po vaseh od Lazca do Sovodnja, pogostitev deklet in žena za osmi marec, ples ali koncert v dvorani v Otaležu, kresovanje v Lazcu, Laški sejem, gostovanje na prireditvah v okolici, kostanjev piknik, letni izlet, silvestrovanje, priložnostne delavnice za otroke in razna tematska predavanja.

Osrednjo prireditev Laški sejem organizirajo v drugi polovici avgusta, ko se najprej predstavijo ljudski godci od blizu in daleč, druženje se nadaljuje s športom – lani so mladi prvič organizirali odmeven tek z ovirami po vasi Lazec – ter glasbi in plesu.

V društvu so posebej veseli ureditve vaškega središča Lazec, ki je bilo s sredstvi EU in Občine Cerkno ter z veliko angažiranostjo članov društva zgrajeno v letu 2014. Športno igrišče in brunarica za krajane pomenita neprecenljivo vrednost, poudarjajo domačini. Javni prireditveni prostor za druženje, šport in igro predstavlja izjemno motivacijo za mlade, obogatitev življenja celotne krajevne skupnosti ter pozitivno pridobitev za krepitev socialnih stikov na podeželju.

S kolesom skozi vasi

V društvu za oživitev podeželja Jazne (DOP Jazne) se ukvarjajo s pripravo različnih športnih in družabnih dogodkov. Če narava dopušča, februarja organizirajo veleslalom ali paralelni slalom, marca se odpravijo na ogled tekem v smučarskih skokih ali poletih v Planici, ob prvomajskem kresu pa se poklonijo prazniku dela in poskrbijo za prijetno druženje.

Osrednja prireditev društva je Sejem v Jaznah. V okviru dogodka že vrsto let poteka gorski tek na Bevkov vrh, kot sestavni del Primorskih gorskih tekov. Gre za organizacijsko zelo zahtevno prireditev, ki pa jo člani društva z veliko mero srčnosti in prizadevnosti vedno izpeljejo z odliko.

Pomemben dosežek društva je 23 km dolg kolesarski krog, ki so ga leta 2011 označili na lastno pobudo in s pomočjo DLG Lazec. Kolesarski krog poteka skozi vse vasi krajevne skupnosti Otalež.

DOP Jazne je v letih 2012 – 2014 z lastnimi sredstvi in prizadevnostjo članov društva in ostalih vaščanov Jazen uredilo lep prireditveni prostor, namenjen športnim in kulturnim prireditvam ter preživljanju prostega časa.

Dodatne najete prostore, ki so jih prav tako uredili sami, pa namenjajo druženju in sestankom.

Nov način rekreacije

Otaleški Plezalni klub DRIN, ki je bil ustanovljen pred dobrimi sedmimi leti, želi kraju ponuditi nove dejavnosti ter s spodbujanjem druženja in športnih aktivnosti prepričati krajane vseh generacij, da je rekreacija pomembna za zdravo življenje. Ob nastanku kluba je začela sočasno nastajati tudi notranja športna plezalna stena, ki v prvi vrsti omogoča delovanje kluba v zimskih mesecih.

Trenutno društvo šteje 20 aktivnih članov, precejšen poudarek dajejo prenašanju plezalnega znanja na mlajše generacije, zato že več let zapored organizirajo otroški plezalni tečaj. Večkrat letno se povežejo s preostalimi plezalnimi društvi in na umetni steni v Otaležu organizirajo prijateljsko tekmo.

Živi spomini na otaleško lempo

Športno društvo Otalež je začetke svojega delovanja zabeležilo že pred desetletji. Z močno nogometno ekipo je v najboljših letih posegalo po najboljših rezultatih v Cerkljanski trim ligi v malem nogometu.

Zimski čas so člani društva namenjali udeležbi na smučarskih tekmah za Cerkljanski pokal. Vsako zimo so poskrbeli tudi za organizacijo smučarske tekme Otaležu, kjer so se tekmovalci potegovali za »otaleško lempo«. Spomini na aktivna leta so lepi, nepozabni. V Otaležu skoraj ne mine družabno srečanje brez obujanja spominov na ta leta med prijetnim klepetom in smehom domačinov.

Danes društvo šteje okoli 30 aktivnih članov. Glavna dejavnost je nogomet, pri katerem v društvu namenjajo poseben poudarek športni vzgoji mladih. Nogometna ekipa vsako leto sodeluje v Cerkljanski trim ligi v malem nogometu, pozimi pa v zimski ligi v Idriji. Udeležujejo se tudi številnih priložnostnih turnirjev v bližnji in daljni okolici. Poleg udeležbe na tekmovanjih skrbijo za redno rekreacijo in treninge. Ti pozimi potekajo v telovadnici osnovne šole v Cerknem, poleti pa na šolskem igrišču v Otaležu. Od lani dalje s pridom uporabljajo tudi novo športno igrišče vaškega središča Lazec.

Želijo si ponovne oživitve odra

V preteklih desetletjih je bila gonilna sila društvenega utripa na Otaleškem Prosvetno društvo France Bevk. Širši publiki znan oktet France Bevk je več deset let uspešno nastopal blizu in daleč ter postal prepoznavni znak društva in kraja. Z mnogimi gledališkimi igrami je občinstvo razvedrila in nasmejala dramska sekcija. Društvu, ki je bilo nepogrešljivo na vseh krajevnih prireditvah, so v kraju hvaležni, hkrati pa si želijo, da bi se njihova dejavnost kmalu ponovno obudila.

Janez Pisk, DOP Jazne:

»Veseli me, da vodenje društva počasi prevzemajo mlajši člani, ki dodajajo nove vsebine. Vas Jazne je z društvom pridobila višjo kakovost življenja, saj se vaščani več družijo, zabavajo in kulturno oz. športno preživljajo prosti čas. Glede na prizadevnost naših članov mislim, da ima društvo lepo prihodnost.«