Kolesarska pot št. 3: Po sledeh piščali in tavern

Cerkno – Želin – Jagršče – Šebrelje – Stopnik – Straža – Cerkno (37,5 km; 3,5 ure)

0
1142

Kolesarjenje začnemo v Cerknem. Kolesarimo do Želina, kjer zavijemo čez most proti Jagrščam. Prvih 500 m sledimo reki Idrijci, nato se vzpnemo po asfaltni cesti do Gorenjih Potokov, kjer se začnemo vzpenjati bolj polagoma. Ves čas sledimo slovenski geološki poti na kateri si lahko ogledamo pas laporja, ki je na označenih mestih prav lepo viden. Pot vodi čez gozdove in vse pogostejša travnata pobočja. Sledi zadnji strmi vzpon in kmalu se pripeljemo do Jagršč (4 km). Za oddih si privoščimo osvežitev v okrepčevalnici, ogledamo pa si lahko tudi cerkev Sv. Uršule. Kolesarjenje odtod nadaljujemo proti Šebreljam.

Pot iz Jagršč nadaljujemo po glavni cesti. Po krajšem vzponu se začnemo spuščati proti Zadnji Sevnici. Pridemo do potoka Sevnica (2,5 km), kjer še lahko najdemo avtohtono soško postrv. Po ohladitvi ob potoku pot spet nadaljujemo navkreber proti kmetijam Močnik, Jereb in mimo Rovtarja prispemo na cesto, ki pelje v Šebrelje (tu lahko zavijete levo in se tako odpeljete proti Idrijskim Krnicam). Po prevoženih 3,5 km spet pridemo do asfalta, kjer se lahko ustavimo pri okrepčevalnici (Lovski dom).

Odtod se lahko spustimo v Šebrelje in si jih ogledamo (1,5 km). V križišču na koncu spusta v vas se odpeljemo naravnost (če zavijemo levo, se spustimo nazaj v dolino – Stopnik) in se na koncu vasi po kolovozu, ki vodi med polji, odpeljemo do cerkve Sv. Ivana, odkoder se odpirajo čudoviti razgledi, odtod pa se lahko tudi peš spustite do arheološkega najdišča Divje Babe. V tem paleontološkem najdišču je bilo najdenih veliko ostankov jamskega medveda in sledi ledenodobnega človeka. Najzanimivejša najdba je neandertalčeva piščal – najstarejše glasbilo na svetu.

Pot vas bo peljala mimo domačij s prijaznimi in gostoljubnimi domačini, ki vam bodo radi postregli s svojimi doma narejenimi dobrotami. Na prvem mestu je zagotovo šebreljski želodec, domača suhomesnata specialiteta, ki jo morate vsekakor poskusiti. Vrnemo se v vas Šebrelje in se spustimo nazaj v dolino – Stopnik. V Stopniku zavijemo na levo in pot nadaljujemo po glavni cesti do Želina in od tu do Cerknega.


Pot (na interaktivnem zemljevidu – oranžna barva): Cerkno – Želin – Jagršče – Šebrelje – Stopnik – Straža – Cerkno
Čas: 3,5 h; Dolžina: 37,5 km
Vzpon: 1321 m; Najnižja točka: 224 m.n.v.; Najvišja točka: 1019 m.n.v.