Kolesarska pot št. 2: Po Cerkljanskem hribovju

Cerkno – Ravne – Jesenica – Bukovo – Zakojca – Gorje – Poče – Novaki – Kladje – Lajše – Zaganjalka – Cerkljanski vrh (62 km; 5 ur)

0
1283

Iz središča Cerknega se odpeljemo v smeri proti Želinu oz. Idrije in takoj po pokopališču zavijemo desno. Prvih 500 m klanca je zelo strmih, nato pa se vzporedno s slikovito dolino vzpenjamo bolj polagoma. Asfalt kmalu zamenja kolovoz, po katerem nato čez travnata pobočja in gozdičke nadaljujemo vzpon proti Ravnam. Po 3,3 km spet pridemo do asfaltne ceste, zavijemo desno in se po 800 m pripeljemo do vasi. Kmalu ko zapustimo vas, se cesta nekoliko zravna in pot proti Jesenici nadaljujemo večinoma po ravnem. Po 3,5 km pripeljemo do vasi in če smo pozorni lahko pod vasjo ugledamo zanimivo skupino kozolcev, ki prestavlja tipično kmečko arhitekturo tega območja. Po obdelanih travnatih pobočjih se peljemo naprej do Kojce in po 5,5 km prikolesarimo do Bukovega. V nadaljevanju 4,5 km dolge poti proti Zakojci se peljemo skozi gozd, odkoder se začnejo kmalu odpirati lepi razgledi: pod nami je Baška grapa, v ozadju pa so že vidne mogočne Alpe. V Zakojci si lahko ogledamo domačijo pisatelja Franceta Bevka, čudovit primerek cerkljanske kmečke arhitekture, ki priča o pisateljevem življenju in delu. Pred nadaljevanjem poti pa se lahko na turistični kmetiji Pri Flandru tudi osvežite in okrepčate.

Zakojco zapustimo po vaških kolovozih in se kmalu začnemo vzpenjati po travnatem pobočju. Prva 2,2 km sta zaradi strmega vzpona do vrha Ravni nekoliko zahtevnejša, nato pa se začnemo počasi spuščati. Kmalu spet zapeljemo na lepšo cesto in se skozi Gorje zapeljemo do Poč, prijetne vasice pod Poreznom (5,8 km). Po prijetni poti z lepim razgledom na Cerkno nadaljujemo pot proti Labinjam. Po 1,5 km pridemo do križišča: pot naravnost pelje proti Labinjam (1 km), kjer se nahaja zanimiv Miklavžev turn, obenem pa se po cesti skozi Labinje lahko spustimo nazaj v Cerkno (2,5 km), levo pa nadaljujemo pot proti Novakom. Prve 3 km se po gozdnatem pobočju vzpenjamo proti prelazu med Drnovo in pobočji Cimprovke, nato pa se začnemo spuščati. Kmalu zapustimo gozd in spust proti Novakom nadaljujemo po prijetnih travnatih pobočjih z lepimi razgledi navzdol po dolini. Po skupno 6 km pripeljemo do glavne ceste. Tu zavijemo levo navzgor, kjer po 1 km vzpona prispemo do bara Lovec, kjer je razstavljena tudi zbirka starih kmečkih orodij.

Tistim, ki imajo radi tudi večje vzpone in spuste priporočamo, da pot nadaljujejo navzgor, mimo tur. kmetije Za Robom do Tuškovega griča in se nato po strmem pobočju Cimprovke spustijo nazaj do glavne kolesarske poti. Tisti, ki jim do tovrstnih užitkov ni, pa se lahko nazaj po glavni cesti spustijo skozi Gorenje Novake. Po 3 km pridemo do velikega ovinka. Tu zavijemo levo in nadaljujemo pot proti Kladjam ali pa se po glavni cesti skozi Dolenje Novake spustimo navzdol proti Bolnici Franji, odkoder se lahko vrnemo v Cerkno. Pot proti Kladjam poteka najprej skozi gozdičke, po enem kilometru pa na odcepu zavijemo desno. Na pretežno ravni poti se odpirajo tudi lepi pogledi na pobočja in vasi pod Poreznom, kjer smo se vozili le maloprej. Razmeroma ravno, 12 km dolgo pot iz Novakov proti Kladjam na koncu zaključimo z 1,5 kilometrskim vzponom po glavni cesti, kjer poteka tudi maraton Franja. Iz Kladij se odpeljemo v smeri proti Lajšam in kmalu se začne vzpon. Ko zapustimo gozd se na desni strani odpre lep razgled na dolino in obdelana pobočja nad Cerknim, po 1,3 km pa zapeljemo desno na makadamsko pot in se začnemo spuščati proti Lajšam (2,5) kjer se nahaja kapelica v spomin vsem žrtvam 2. svetovne vojne. Pot nadaljujemo po nekoliko slabšem kolovozu in se spustimo v Volkovo grapo in po 2 kilometrih pridemo do Zaganjalke, zanimivega kraškega vodnega izvira, katerega posebnost je v tem, da se nivo vode v različnih časovnih intervalih spreminja. Iz grape se nato polagoma vzpnemo na Cerkljanski vrh (1,5 km), kjer se priključimo na Loško kolesarsko pot, po kateri lahko nadaljujemo kolesarjenje ali pa se po njej vrnemo do Kladij, od koder sledi spust proti Cerknem (6 km).


Pot (na interaktivnem zemljevidu – zelena barva): Cerkno – Ravne – Jesenica – Bukovo – Zakojca – Gorje – Poče – Novaki – Kladje – Lajše – Zaganjalka – Cerkljanski vrh – Cerkno
Čas: 5 h; Dolžina: 62 km
Vzpon: 2324 m; Najnižja točka: 315 m.n.v.; Najvišja točka: 1071 m.n.v.