Idrijca

Počasnejša reka z nekaj težjimi odseki, predvsem pri vasi Stopnik. Je toplejša, dokaj čista, po celotni dolžini v drugem kakovostnem razredu. Nudi nam zanimivo veslanje v dolžini 34 km s povprečnim padcem 5 %. Spremljava z avtomobilom je možna po celi dolžini. Po reki se da veslati predvsem spomladi in po dežju, na katerega zelo hitro reagira. Optimalen vodostaj je, kadar je vesljivih prvih nekaj 100 m za izlivom Kanomljice.

Hidrološka postaja

Merilno mesto
Vešter
Vodostaj (cm)
83
Pretok (m³/s)
2.18
Temperatura (°C)
15.9

Po odsekih

Spodnja Idrija – Želin 10 km
padec 6 %; težavnost II-III
Želin – Stopnik 7 km
padec 4,5 %; težavnost do II+
Stopnik-Dolenja Trebuša 6 km
padec 6 %; težavnost do II
Slap ob Idrijci – Bača pri Modreju 4 km
padec 5 %

Skica reke Idrijce

Priporočljivi odseki

Spodnja Idrija – Želin
Stopnik – Trebuša

Veslanje lahko začnemo po izlivu Kanomljice za Spodnjo Idrijo. Najlažji vstop je 100 m za žago na koncu Spodnje Idrije. Prvi kilometer veslamo po lahki, živahni vodi do prvih brzic (II+), 200 m kasneje priveslamo do nepreglednega odseka, v katerega vstopimo po levi strani (III-). Za njim se voda umiri, po 250 m priveslamo do lažjih brzic (II+). Po 2,5 km lažje vode priveslamo do naslednje brzice, kjer lahko na levi strani opazimo nekaj domačij.

Začnemo ob levi obali, pred skalami zaveslamo proti desni in potem zopet proti levi (do III). Do mostu v vasi Otalež je 1 km.  Na tem predelu je več ostrejših ovinkov z brzicami, katerih težavnost dosega III-. Do mostu v Želinu je 5 km, 100 m za mostom se na desni strani izliva rečica Cerknica, voda postane mirnejša. Po 2 km priveslamo do mostu pri vasi Reka. Do mostu pred Stopnikom je 4,5 km mirne vode. 150 m pred mostom je prva brzica, ki jo preveslamo po levi (III-), 50 m naprej je naslednja. Vstopimo levo od prve velike skale in nadaljujemo po toku (III+), ob višji vodi jo lahko preveslamo naravnost. Naslednji 300 m je mirnih, nakar priveslamo do popolnoma nepreglednega dela. Vstopimo desno od dveh velikih skal in nadaljujemo proti sredini (III+). Veslanje skozi naslednjih 150 m je čudovito, po hitri, močno kamniti, a pregledni vodi (do III). Ob višjem vodostaju so v glavnem vse skale v strugi pod vodo, po 100 m pa je višji podirajoči val. V naslednjem levem ovinku je zadnja težja brzica, ki jo preveslamo v območju sredine ali rahlo desno (do IV-). Naslednjih 500 m težavnost pade na II+. Za njo je voda 1,5 km mirna, naslednjih 500 m postane zopet živahnejša (do III-). Za tem se tok dokončno umiri. Po 2 km mirne vode priveslamo do mostu v Dolenji Trebuši, 4,5 km naprej pa do jeza v vasi Spal ob Idrijci. Najnižji jez (2 m) je ob levi obali, 5 m pa je visok na desni strani. Vožnja čez jez ni zahtevna, ob visokem vodostaju pa si je, predvsem desni prehod, bolje prej ogledati z brega. Čoln lahko prenesemo po levi strani. Most pri vasi Bača pri Modreju je oddaljen 3 km, nekoliko naprej od izliva Bače na desni strani. Do izliva Idrijce v Sočo, pri Mostu na Soči je še 2,5 km mirne vode.

Na območju reke Idrijce je Krajinski park Zgornja Idrijca, ki prepoveduje vožnjo s kajaki po reki. Več o tem si lahko preberete tukaj.