Jabolčna skutna torta

0
617

Jesen se s polj, vrtov, sadovnjakov in gozdov v čudovitih toplih odtenkih seli tudi v kuhinjo, kjer so izobilje poletnih pridelkov zamenjala jabolka. Danes, ko sadje in zelenjavo uvažamo z vsega sveta, smo lahko srečni, če poznamo jablano, na kateri so dozorela jabolka, ki jih uživamo presna ali s ščepcem dišečega cimeta, limonine lupinice in vanilje v priljubljenih jesenskih sladicah.

V bližnjem sadovnjaku, na kmetiji in pri cerkljanskih pridelovalcih mlečnih izdelkov boste našli vse glavne sestavine za pripravo jabolčne skutne torte. Recept zanjo nam je zaupal kuharski mojster Tomaž Škvarč Lisjak. Če se peke ne nameravate lotiti sami, boste sladico, v spremljavi vaniljeve omake, občasno našli tudi v Hotelu Cerkno in Alpski Perli. Mi smo jabolčno skutno torto preizkusili že ob njeni premierni izvedbi. potrjujemo: odlična je! Želimo vam uspešno peko in dober tek!

Sestavine

  • 4 jajca
  • 9 velikih žlic sladkorja
  • 9 velikih žlic olja
  • 7 velikih žlic moke
  • 8 velikih žlic mleka
  • 1/2 pecilnega praška
  • rum (po okusu)

Postopek priprave

Sladkor, rumenjake, olje, moko, mleko, pecilni prašek in rum zmešamo. Na koncu rahlo vmešamo še v sneg stepene beljake. Vlijemo v okrogel pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko.

❤︎ jabolčni ali skutni nadev ❤︎

Jabolčni nadev

  • 3 srednje velika jabolka
  • naribana lupinica limone
  • 6 velikih žlic sladkorja
  • malo cimeta
  • limonin sok

Postopek priprave

Sladkor raztopimo v karamel. Dodamo olupljena in grobo narezana jabolka, naribano limonino lupinico ter malo cimeta (po okusu). Vse skupaj na hitro podušimo, da se karamel raztopi. Dodamo še limonin sok in ohladimo.

Skutni nadev

  • 1/2 kg skute
  • 7 velikih žlic kisle smetane
  • 3 jajca
  • 1 vanilijev puding (prašek)
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 5 velikih žlic sladkorja
  • naribana lupinica limone

Postopek priprave

Skuto, jajca, kislo smetano, vanilijev puding, vanilijev sladkor, sladkor in limonino lupinico zmiksamo, da dobimo lepo gladko maso, ki jo vlijemo na vrh biskvita. Vlivati začnemo iz sredine pekača navzven. preden damo torto v ogreto pečico, na vrh skutne kreme dodamo dušena jabolka. pečemo 1 uro pri 170 stopinj Celzija.