Idrijski žlikrofi

0
4558

Radi kuhate, predvsem pa dobro jeste? Ali pa želite svoje najbližje včasih presenetiti s čim tradicionalnim, a novim in posebnim? Potem vas tokrat vabimo k odkrivanju novih kulinaričnih doživetij in novih okusov! Tokratni recept jedi z idrijskimi žlikrofi so za vas pripravili v kuhinji Hotela Cerkno.

Hišna jed Hotela Cerkno je ena izmed enajstih predstavljenih jedi v knjižici Idrijski žlikrofi – Vodnik za gurmane, kjer so jedilnik po zadnjih trendih za vas oblikovali lokalni kuharski mojstri in mojstrice. Z recepti ohranjajo izvirnost zaščitene jedi, s predstavljenimi načini serviranja pa prestopajo mejo tradicionalnega. Z željo, da postane žepna knjižica tudi del vaših knjižnih polic, poskusite, uživajte in izberite svoj najljubši recept za vsakdanjik in praznik – zagotovo vas bo navdušil! Naj bo priprava novih jedi z idrijskimi žlikrofi kreativno kulinarično doživetje, pa ne samo za tistega, ki ustvarja, ampak še bolj za tistega, ki so mu jedi namenjene!

Idrijski žlikrofi nam kot polnjene testenine ponujajo obilico možnosti, kako jih pripraviti in ponuditi. Prvo pravilo pri izbiri in pripravi omake je, da z njo ne prekrijemo osnovnega okusa žlikrofov, ampak obogatimo okus celotne jedi. Izbira omake je torej prava umetnost. V spomladanskem času jih lahko poskusimo tudi s svežimi šparglji in pršutom. Mmm …

Sestavine za pripravo omake

Za 4 osebe potrebujemo:
– 300 g zelenih špargljev
– 2 dl sladke smetane
– 50 g masla
– 50 g pršuta
– 50 g naribanega parmezana
– sol in poper po okusu

Čas priprave: 20 minut

Postopek

Sveže zelene šparglje očistimo in operemo. Odrežemo jim vršičke, ki ji shranimo za pozneje. Preostale šparglje do mehkega skuhamo v malo slanega kropa in jih skupaj s sladko smetano zmiksamo v kremo. Vodo, ki je ostala od kuhanja špargljev, prihranimo za pozneje, če bo potrebno omako redčiti.

Na ponvi razpustimo maslo in na njem popražimo na drobne koščke narezan pršut in vršičke špargljev.

Dodamo prej narejeno kremo in pokuhamo. Po želji dosolimo in popopramo.

V omako stresemo kuhane idrijske žlikrofe, posujemo z naribanim parmezanom in premešamo. Za konec zgolj še drobna skrivnost, kako se idrijske žlikrofe po predpisih jé: enega se ima v ustih, drugega se drži pred nosom na vilicah in tretjega se gleda še v skledi kot prihodnjega izbranega.

Dober tek vsem ljubiteljem idrijskih žlikrofov!