Hiška na Griču

0
2215

V idilični severno primorski vasici imenovani Idrijske Krnice, ki se razprostira na višini okoli 1000 m nad morjem se nahaja povsem nov počitniški objekt – Hiška Na Griču. Arhitekturna zasnova na pročelju hiške spominja na kozolec, posebnost v njeni neposredni okolici pa so trije italijanski bunkerji, skozi katere se lahko prosto sprehodite.

V hiški so vgrajeni naravni materiali izpod rok lokalnih mojstrov. Ročno izdelano pohištvo in ladijski pod v nadstropju so narejeni iz okoliškega lesa smreke, ki je na tem območju prevladujoča drevesna vrsta. Unikatna pa so tudi tla v pritličju, ki so narejena iz ponovno uporabljenega opečnega zidaka z letnico 1897.

Hiška se nahaja na kmetiji Na Griču, na mirni lokaciji, 0,5 km stran od glavne ceste. Apartma z dvema spalnicama se razprostira na 63 m2 in nudi ležišča 5 osebam. Gostom je na voljo polno opremljena kuhinja z jedilnim kotom, dnevni prostor s kaminom, TV-jem in Wi-fi-jem.

OKOLICA:

Lepa in čista, še skoraj neokrnjena narava nudita obiskovalcem veliko možnosti za rekreacijo. Poleti sta tu najbolj priljubljena športa pohodništvo in kolesarstvo.
Najvišji vrh krniške planote Jelenk (1106 m n.v.) z ragledom sicer ni posebej radodaren, nudi pa lep postanek na krožni poti. Dober kilometer stran od Hiške se na nasprotnem t.i. Markovem griču odprejo prelepi razgledi proti hribom, ki se dvigajo nad Idrijco in Sočo.

Najbolj slikovito razgledno točko vsekakor predstavlja Lokvarski vrh oz. Vrhovec, od koder se pogled odpira na številne vasi po Cerkljanskem, oko pa seže vse do Triglava.

KULINARIČNA PONUDBA:

Danes obiskovalcem Idrijskih Krnic odpirajo vrata urejene in prijazne kmetije, ki nudijo domače kulinarične dobrote:

  • Kmetija na Kalu (domač kruh, rezanci, domači piškoti);
  • Kmetija Pr’ Kendu (sveže mleko, Kendov sir, skuta, sirotka, sir za žar, jogurti, kislo mleko, pinjenec, itn.);
  • Kmetija Na Krnicah (sir Krn’čan, skuta, sir za žar, jogurti, itn.)
  • Hiša zelišč (zeliščni čaji, likerji, naravna mila, mazila, itn.)

Hiška na Griču

Naslov: Idrijske Krnice 40a, 5281 Spodnja Idrija
E-pošta: hiska.nagricu@gmail.com
Spletna stran: https://www.hiskanagricu.si/
GSM številka: +386 31 695 780 (Katarina)