Dober odziv na prvi tematski pohod po Mulatjeri

0
739

V soboto, 18. julija, je LTO Laufar Cerkno v sodelovanju s partnerji v projektu »Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja«, organiziral prvi tematski pohod po Mulatjeri. Datum dogodka ima prav poseben pomen, saj je ravno na dan pohoda minilo 25 let od najdbe Neandertalčeve piščali v jami Divje babe.

Udeleženci dogodka so tako na pohodu od Reke do Šebrelj skupaj z vodnikom, zgodovinarjem mag. Sandrom Oblakom spoznavali, kako je bilo na Cerkljanskem med prvo svetovno vojno, sploh v njenih zahodnih delih (Reka, Šebrelje, Bukovo, Zakojca …). Na posameznih oglednih točkah med samo potjo so izvedeli, kaj je bila tretja obrambna črta in čemu je služila, zakaj je bila Cerkljanska zaledno območje fronte, kje so delovale vojaške bolnišnice, kako so vojno doživljali civilni prebivalci…

Udeležba na tematskem pohodu je bila odlična, saj je dogodek k obisku pritegnil približno 70 obiskovalcev iz različnih koncev Slovenije, dogodka pa se je udeležil tudi župan Občine Cerkno, Gašper Uršič.  Navdušuje dejstvo, da je bilo zanimanje za dogodek tudi iz strani mlajše populacije, najmlajša udeleženka je imela le 2 leti.  Večina udeležencev se je ob prihodu do cerkve sv. Ivana v Šebreljah, odločilo še za ogled Arheološkega parka Divje babe, ki je potekal v sklopu samega dogodka.

Udeleženci so izrazili zadovoljstvo tako s pohodom, kakor tudi z ureditvijo Mulatjere, organizator LTO Laufar Cerkno, pa že napoveduje in hkrati vabi na še en tovrsten tematski pohod, ki bo v soboto, 29. avgusta.

Pohod po Mulatjeri je organiziran v okviru operacije Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja ob finančni pomoči sklada EKSRP. Za organizacijo je odgovoren LTO Laufar Cerkno. Organ upravljanja, pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.