Dan odprtih vrat rejcev drobnice

0
346

Dan odprtih vrat rejcev drobnice in obisk kmetija Na Hmenic nad Otaležem

Sobota, 3. oktober 2020, od 11. do 17.00 ure

Slovenija je s svojimi zelenimi površinami in hribovitim svetom pravi raj za rejo drobnice. Te skromne živali, ki so bile v nekem obdobju naše preteklosti odrinjene na rob, zadnja leta ponovno oživljajo nekdaj zapuščene pašnike. Proizvodi, ki jih dajejo pašne živali, so tudi v Sloveniji čedalje bolj cenjeni. Zato je pomembno, da vemo, kje in kako je prirejena in pridelana hrana, ki jo zauživamo.

Zveza društev rejcev drobnice Slovenije že tretjič pripravlja dan odprtih vrat rejcev drobnice, ki bo potekal na posameznih kmetijah, kjer bodo obiskovalcem poleg svojega dela predstavili rejo drobnice, kmetovanje in pomen pridelave hrane ter ohranjanja obdelanega in poseljenega podeželja.

Obiskovalci bodo imeli priložnost za nakup domačih pridelkov in izdelkov iz mesa in mleka ter volne.

Prisrčno vabljeni!

Kmetije, ki bodo odprle svoja vrata in vas prijazno sprejele so objavljene na povezavi:

https://www.drobnica.si/events/dan-odprtih-vrat-rejcev-drobnice-4/

Med njimi je tudi kmetija Na Hmenic iz Otaleža na Cerkljanskem.

Ste vedeli, da se prav na vrhu Otaleža, na Hmenic pase vsaj 340 ovc? Na Hmenici, na vsaj 870 m nadmorske višine se družina Podobnik že več let ukvarja z rejo drobnice.  Čez leto namolzejo čez 38.000 litrov mleka; nastrižejo čez 500 kg ovčje volne in so eni največjih rejcev drobnice na Severnem Primorskem. Čreda ovc trenutno šteje 340 ovc, mesne in mlečne pasme.

Pred kratkim so registrirali dopolnilno dejavnost na kmetiji – predelava mleka in začeli s proizvodnjo jogurtov. Jogurti iz ovčjega mleka, navadni in sadni so že na voljo na Pokriti tržnici v Idriji (vsako drugo soboto v mesecu), na tržnici v Cerknem (predvidoma vsako prvo soboto v mesecu) in na policah lokalnih trgovin.

Vabljeni k spremljanju njihove FB strani Kmetija na Hmenici. (https://www.facebook.com/Kmetija-na-Hmenici-100529618441282)

Zaželjene so predhodne prijave na M: 031 590 138.

Pdf:
Odprta_vrata_drob_vabilo_Web_2020