Okusi naših domačih krajev so se ponovno povezali, tokrat v Cerkljansko rezino. Po cimetu, jabolkih, maslu in orehih bo dišalo, če boste sledili navodilom za pripravo Cerkljanske rezine. Posebej za vas sta jo ustvarila in v kuhinji Hotela Cerkno pripravila Valerija Čuk, kuharica, ki ima zelo bogate izkušnje s peko, in glavni kuhar Tomaž Škvarč Lisjak.

Testo

  • 150 sladkorja v prahu
  • 300 g orehov
  • 100 g moke
  • 2 beljaka

Nadev (krema)

  • 0,5 l mleka
  • 150 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 100 g moke
  • 200 g jabolk
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 60 g mletih orehov
  • 200 g masla
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljin sladkor
  • cimet
  • čokolada za obliv

Postopek

  1. Iz sladkorja v prahu, orehov, moke in beljakov zgnetemo testo. Za pol ure ga damo počivati v hladilnik.
  2. Testo vzamemo iz hladilnika in ga položimo na narobe obrnjen pekač. Dobro pomokamo in razvaljamo neposredno na pekač. Ko je testo razvaljano, ga spodaj spodrežemo z nožem, da odstopi od podlage, in razrežemo na štiri enako velike trakove.
  3. Pečemo približno 15 minut na 170° C (ventilatorska pečica: 150° C). Ko so robovi lepo zapečeni, testo vzamemo iz pečice. Ko je še toplo, ga ponovno spodrežemo z nožem, da odstopi od pekača. Z nožem ločimo že prej narezane trakove, da dobimo štiri enake dele. Ohladimo.
  4. Pripravimo nadev. Kristalni sladkor segrevamo v kozici, da nastane karamel. Dodamo olupljena in na koščke narezana jabolka. Dušimo, da se razpustijo. Dodamo cimet. Ohladimo.
  5. Pripravimo vaniljevo kremo. Rumenjake in polovico sladkorja v prahu penasto umešamo z električnim mešalnikom. Dodamo mleko, ki smo ga pred tem zavreli, in moko. Zmes med stalnim mešanjem kuhamo v vodni kopeli 10 minut, da se zgosti. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo drugo polovico sladkorja v prahu. Sneg zmešamo z ohlajeno rumenjakovo maso. Postopek lahko poenostavimo tako, da vaniljevo kremo pripravimo iz kremina.
  6. Nato pripravimo masleno kremo. Z električnim mešalcem penasto umešamo maslo in sladkor v prahu, da postane svetlejše barve.
  7. Zmešamo vaniljevo in masleno kremo. Dodamo mlete orehe in dušena jabolka.
  8. Začnemo z zlaganjem rezine. Na plast testa namažemo nadev. Na nadev položimo naslednjo plast testa. Postopek ponavljamo, da uporabimo vse štiri plasti testa. Zloženo rezino po vrhu in ob straneh premažemo s preostalim nadevom. Če želimo, da ima rezina ravne robove, jo zgladimo z nožem, ki smo ga pred tem ogreli v vroči vodi.
  9. Rezino ohladimo v hladilniku.
  10. Ohlajeno rezino prelijemo s čokoladnim oblivom. Ko se čokolada strdi, jo narežemo na koščke in ponudimo. Dober tek!

Naj vam dobro uspe in tekne vam ter vašim gostom!