Cerkljanska laufarija

Ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji

0
10004

Močan element lokalne identitete občine in njenih prebivalcev so »laufarji«, ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji. Cerkljanska laufarija je stoletja dolgo potekala po nenapisanih pravilih, ki so se z ustnim izročilom prenašala iz roda v rod. Skupina danes šteje 25 likov, posebnost pa so njihova naličja (26 jih je) – t.i. »larfe«, ki so izrezljane iz lipovega lesa.

Nekatera njihova oblačila so sešita iz naravnih materialov (bršljan, slama, mah, smreka, živalska koža). Skozi maske in like so v cerkljanski laufariji predstavljene značilnosti in slabosti posameznih skupin prebivalstva. Glavni lik je Pust, ki ima obleko pošito z mahom, v rokah pa nosi mlado smreko. Spremljajo ga »ta bršljanov«, »ta tierjesta«, »ta star« in »ta stara«, »lamant« itd. Edina govoreča maska je »ta star«.

Na trgu v Cerknem vsako leto ponovno obsodijo pusta na smrt z »botam« – drvarskim kladivom. Pust je kriv za vse slabosti in nerodnosti, ki so se zgodile v bližnji in daljni okolici. Pustna obsodba poteka kot sklenjena dramska igra v cerkljanščini. Cerkljanska Laufarija je od februarja 2012 vpisana v slovenski Register nesnovne dediščine. Z odlokom Vlade RS je bila leta 2014 razglašena za nesnovno dediščino državnega pomena.

Več informacij na: www.laufarija-cerkno.si in Stalna razstava Pust je kriv! Pripoved o Cerkljanskih laufarjih