Bevkovo leto 2020

0
982

FRANCE BEVK (1890–1970)

Od  Zakojškega fantiča do pisatelja in politika

France Bevk se je rodil v Zakojci 17. septembra 1890. Knjige in pripovedovanje starejših mu je od malega burilo domišljijo. Kmalu se je preizkusil tudi v pisanju, prve objave  so mu, ob pomoči cerkljanskega dekana Knavsa, omogočile odhod na učiteljišče. Učiteljevanje v domačih vaseh (Orehek, Ravne, Novaki) v letih prve svetovne vojne je prekinila mobilizacija. Po vojni se je razočaran zaradi italijanske okupacije Primorske za nekaj časa umaknil v Ljubljano, a se je leta 1920 vrnil v Gorico. Stopil je na pot urednika, pisatelja in vztrajnega borca za slovenski jezik in kulturo, ki sta bila pod fašizmom zatirana in preganjana. Prav o tem govori tudi njegov najboljši roman Kaplan Martin Čedermac.

Bevk se je zaradi svojega dela večkrat znašel za zapahi. Med drugo svetovno vojno se je pridružil partizanom in bil izvoljen na nekatere pomembne politične funkcije, pisal je članke za partizanska glasila in bil dober mesec tudi urednik Partizanskega dnevnika. Po končani vojni je sodeloval v boju za ponovno priključitev Primorske matični domovini. Bil je podpredsednik slovenske vlade ter republiški in zvezni poslanec. Po upokojitvi pa se je znova zavzeto posvetil pisateljevanju, večinoma za mladino. Kot predsednik Društva slovenskih pisateljev je organiziral številne literarne večere po Sloveniji in na njih tudi nastopal v družbi drugih književnikov. Pogosto je obiskoval šole, po njem je bila leta 1963 poimenovana druga bralna značka na Slovenskem. Akcija, ki je namenjena spodbujanju branja med mladino, se vsako leto pričenja 17. septembra, na obletnico pisateljevega rojstva. To je tudi dan zlate knjige, saj je po Bevkovem mnenju dobra knjiga zlata knjiga. France Bevk je bil tudi redni član SAZU, za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim dvakrat Prešernovo in Levstikovo nagrado. Živel je v Novi Gorici in Ljubljani, kjer je umrl na svoj 80. rojstni dan. Pokopan je v Solkanu.

Bevkovo osebno življenje je bilo zelo razgibano. Bil je dvakrat poročen. V zakonskih in izven zakonskih zvezah se mu je rodilo več otrok, skrbel je za vse. Njegova sinova sta bila tudi pisatelj, dramatik in publicist Vasja Ocvirk ter gledališki režiser Marjan Bevk.

Bevkova dela

Bevk velja za izjemno plodovitega mladinskega pisatelja, za mladino je napisal okoli petdeset del, skupaj pa okoli sto petdeset. Spada tudi med najbolj prevajane slovenske avtorje. Njegova dela so prevedena v več kot dvajset različnih jezikov. Po nekaterih (Kaplan Martin Čedermac, Pastirci, Črni bratje) so bili posneti filmi in TV-oddaje.

Letak:
Program za Bevkovo leto 2020 (.pdf – Letak)

Verzija za tisk:
Program za Bevkovo leto 2020 (.pdf – A4)