Bevkovi dnevi

Ohranjanje spomina na znanega rojaka

0
3412

V naših dolinah se je mudilo veliko pomembnih ljudi. Eden od njih je popisal dogajanja v knjigah, ki bodo ostala zapisana do konca časa. Spomini na obraze in podobe naših krajev, ki jih najdemo po celem svetu. Kjerkoli so knjižnice in kjerkoli je doma beseda. Na ta poseben dan, ko je prišel in odšel hkrati, je prav, da njegove besede spregovorijo, da se jih ljudje spomnijo in si upajo stopiti na svoje literarne poti.

Tretji konec tedna v septembru je tako namenjen dogodkom, ki so posvečeni pisatelju Francetu Bevku, ki se je rodil 17. septembra 1890 v skromni bajtarski družini v Zakojci. Že kot otrok je izredno rad prebiral knjige, ki so ga potem spremljale vse življenje. Po poklicu je bil sicer učitelj, a ne dolgo. Posvetil se je predvsem urednikovanju in pisateljevanju. Njegova bibliografija je zelo obsežna, šteje okrog 250 naslovov. Izredno raznovrstna so njegova dela tudi glede na tematiko in pripovedne vrste. Snov za svoje knjige je črpal iz otroških in mladostnih doživetij, iz življenja cerkljanskih vasi, zgodovine kmečkih uporov in iz časov fašistične okupacije Primorske. V ta čas posega tudi njegovo najboljše delo, roman Kaplan Martin Čedermac. Zaradi svojega pisanja, ki je bilo naperjeno proti fašističnemu režimu, je bil Bevk tudi večkrat zaprt. Njegove knjige so prevedene v številne evropske jezike in celo v japonščino. Umrl je ravno na svoj rojstni dan leta 1970.

Dom Franceta Bevka je danes preurejen v muzej in odprt za obiske. Podrobneje o tem lahko preberete na povezavi Bevkova domačija.

Različni dogodki so tako združeni v prireditev Bevkovi dnevi, katere skromni začetki segajo v leto 2006. Danes je prireditev že presegla lokalne okvire in po Bevkovem zgledu povezuje mnoge različne ustanove ter ponudnike, ki delujejo na področju kulture in turizma na severnem Primorskem. Vabljeni v septembru na literarna srečanja, kulinarično-ekološko tržnico, Pohod po Bevkovi poti, na razstave, ogled Bevkove domačije ter številne druge dogodke. Celoten program in podrobnejše informacije so dostopne na uradni spletni strani.

Pohod Po Bevkovih poteh je uvrščen v Festival pohodništva ter v vsakoletni program Dnevov evropske kulturne dediščine.