Aragonitna Ravenska jama

Izjemno bogato aragonitno okrasje

0
6030

Posebnost Ravenske jame, zaradi katere je znana daleč po svetu, je izjemno bogato aragonitno okrasje. Medtem ko so kalcitne sige in kapniki v jamah običajen pojav, krasijo snežnobeli aragonitni kristal le redke jame v svetu. Gre za 352 m dolg splet rovov v treh nivojih, vhodni rov pa se nahaja na 703 m nadmorske višine.

Najimenitnejši so skupki tudi nad 10 cm dolgih iglic v obliki tako imenovanih ježkov, ki predstavljajo krono okrasja Ravenske jame. Kljub pustošenju jame v preteklosti, ostaja jama lepo ohranjena in urejena.

Aragonitno Ravensko jamo je po naključju odkril domačin Martin Čelik že leta 1832. Jama se nahaja v Ravnah pri Cerknem, vhod vanjo pa je sredi vasi ob domačiji pri Kramarju.

V letu 2005 pa je bil nekaj sto metrov od prvotnega vhoda v Ravensko jamo odkrit nov vhod v podzemlje. Po dosedanjih ocenah jamarjev naj bi se novo odkrita jama stikala z ostalim delom. Nekaj redkim posameznikom je bilo dano, da so si to podzemlje tudi že ogledali. Jama postreže z resnično neverjetnimi primerki aragonita ter ostalim podzemnim okrasjem.

Žal je jama že nekaj let zaprta za obiskovalce.