Aleluja – walupki

0
4957

Veliko noč zaznamuje praznično obložena miza, a med najstarejše slovenske velikonočne jedi štejemo alelujo, danes malo poznano domačo jed. Aleluja je bila v preteklosti postna in na veliko noč obredna jed. Njen izvor etnologi iščejo v revnih razmerah, v katerih je pred stoletji živela večina Slovencev, in slabem pridelku kmetov. Preprosto jed iz posušenih repnih olupkov so sprva velikokrat kuhali v hudih časih, npr. med vpadi Turkov, kasneje pa so jo postregli v spomin na hudo lakoto, ko so za v lonec ostali le še suhi repni olupki. Aleluja je postala tudi prva velikonočna jed, po kateri se je velikonočni zajtrk lahko začel. Da gre za preprosto jed, dokazuje tudi recept zanjo.

Aleluja ima več pokrajinskih različic. V Poljanski dolini so alelujo zakuhali z belo moko in zabelili z maslom. Drugod po Gorenjskem so jo skuhali v kaši, podmeteni z ajdovo moko, ali kar v mesni juhi. Ponekod jo zgostijo z ajdovo ali proseno kašo, začinijo s kumino in poprom ali zabelijo z ocvirki.

Aleluja na Cerkljanskem

Alelujo, kakršno se je včasih kuhala na Cerkljanskem, še znajo pripraviti na turistični kmetiji Pri Flandru v Zakojci, kjer jo gospodinja Marija pripravlja po receptu, kakršnega prilagamo. Na Cerkljanskem se jed imenuje walupki.

Pisatelj Janez Trdina je v svoji noveli Arov in Zman leta 1850 zapisal:

Od Turkov obleganim kristjanom je zmanjkal živež. Ko sta dva hlapca kuhala na dvorišču svoj zadnji del všena, jima je padel iz droga nad kotlom v lonec repni olupek in se prav dobro skuhal. Olupkov je bilo v gradu na pretek. S tem so se potem preživeli oni in tudi drugi ljudje, ki o veliki noči niso imeli več druge hrane.

Sestavine za 4 osebe

  • 1/2kg suhih repnih olupkov
  • 1/2kg olupljenega krompirja
  • 2 žlici ocvirkov
  • sol, poper, česen in suha juha

Postopek priprave

Repne olupke kuhamo v slanem kropu. Odcedimo in damo v lonec na olupljen posoljen krompir ter skupaj kuhamo do konca. Ko je kuhano, odcedimo večino vode, sestavine pretlačimo in premešamo. Solimo in popramo po okusu. S soljo previdno, ker je slana tudi suha juha, s katero se zaključuje priprava aleluje. V kozici raztopimo ocvirke, dodamo strt česen in s tem zabelimo olupke. Dolivamo suho juho, da dobimo želeno gostoto aleluje, ki jo postrežemo kot prilogo h kuhanemu pršutu s hrenom. Namig: namesto suhih repnih olupkov lahko uporabite tudi svežo repo. Pa dober tek!