Ajdove budle

0
3983

Poleg orehove, slane čebulne potice, ocvirkovce, zeljševke, pa tiste z nadevom iz suhega sadja in medu se je v preteklosti tudi na Cerkljanskem pripravljal pisan ajdov kruh. Potica z orehovim nadevom je bila v preteklosti pogosto tudi večkrat nedosegljiv ideal, tako jo je ob praznikih nadomestil predvsem pisani kruh, ki ga na Cerkljanskem poimenujemo ajdova bùdle.

Ajdovo bùdle, ki je z različnimi barvami testa (pšeničnega, ajdovega, koruznega) ponazarjala podobo praznične potice, poznajo le še starejši ljudje. Zanjo so zamesili belo vzhajano testo kot za potico. Posebej so oparili ajdovo moko. Med ohlajeno moko so dodali vzhajan kvas. Vzhajano belo testo so razvaljali in nanj namazali plast testa iz ajdove moke (razmerje 2/3 bele moke, 1/3 ajdove moke). Ajdovi moki so včasih za bolj okusen in slan nadev dodali orehe, lahko tudi orehe in čebulo (nadev za slano čebulno potico). Testo so zvili kot potico.

Bùdle v obliki hlebca so pripravljali za božič, bolj pogosto pa za veliko noč. Poznana je tudi pod drugimi imeni: ta pìsana pajtìca ali bíla žìla. V belo testo so včasih namesto ajdovega zavili plast koruznega testa ali pa dodali oboje.

Ajdovi moki so dodajali tudi ocvirke. V tem primeru so testo naredili redkejše, kot za šarkelj. Temu so ravno tako rekli ajdova budla ali vlìta wacviérkajca (vlita ocvirkovica). Glede na pričevanja se je pojavljalo več različic. Lahko bi rekli, da je imela vsaka vas svojo ajdovo bùdle. V Zakrižu so pripravljali ajdovo budle z orehi. V Labinjah s slanim nadevom iz orehov in čebule. V Zakojci so v testo dodajali tudi posušeno grozdje. Tudi ne moremo določiti točnega recepta, saj so gospodinje sestavine odmerile po občutku in glede na željo po ustvarjanju določenega okusa.

Za zanimivost naj omenimo, da je bùdle ali budla ime, s katero se poimenuje več različnih jedi. V Baški grapo pod imenom budla poznajo jed iz ajdove in bele moke ter zaseke. Zmeša se ajdovo in belo moko, zaseko pa raztopi. Iz moke, tople zaseke, soli, vzhajanega kvasa in toplega mleka ali vode se naredi redko testo, da se ga v pekač lahko vlije. Ko se testo dvigne, se ga peče kot kruh (eno uro). Gospodinje so jo pripravljale ob pustu. V Posočju budle poimenujejo koruzne cmoke z rozinami.

Sestavine

  • 1 kg pšenične moke
  • 0,5 kg ajdove moke
  • 6 dag kvasa
  • čebula, orehi
  • sol, poper

Postopek

Poparimo ajdovo moko. Ko se ohladi, dodamo vzhajan kvas. Zamesimo belo vzhajano testo. Ko je belo testo dovolj vzhajano, ga razvaljamo. Nato po vrhu razvaljamo še ajdovo testo ter dodamo nadev. Glavni sestavini nadeva so v tem primeru orehi in čebula. Na olju se popraži veliko količino čebule, vendar le toliko, da malo porumeni. Popraženo čebulo se doda zmletim orehom in vse skupaj dobro premeša, popopra in osoli. Zavije se kot potica in da še enkrat vzhajat.