Adriabike trasa 8: Po visokogorskih travnikih

Krožna pot: Dolenji Novaki - Robidensko brdo - Počivalo - Tuškov grič - Dolenji Novaki

0
1623

Krožna tura nas po prijetnem gozdnem hladu in prek sončnih cvetočih travnikov popelje čez območje meja – nekdanje deželne med Kranjsko in Primorsko ter Rapalske med Italijo in Jugoslavijo.

Na izhodišču pri cerkvi sv. Tomaža v Dolenjih Novakih sledimo oznaki za Leskovico. Pot, ki nas vodi med srednje velikim hlevom in stanovanjsko hišo, kmalu postane makadamska in se na naslednjih 3 km polagoma vzpenja. Na prevalu Robidensko brdo se usmerimo levo proti Smučarskemu centru Cerkno. Po 2 km prispemo na spodnjo postajo sedežnice Počivalo, kjer nadaljujemo desno po stari italijanski oskrbovalni poti. Po 2,5 km pripeljemo do odcepa proti Blegošu. Držimo se leve poti in po 1 km v križišču prav pod vrhom zapeljemo desno po poti, ki nas vodi na vrh smučišča. Črni vrh je bil zaradi skrivnostne privlačnosti, mehkih travnatih kotičkov pod iglavci in bogastva gozdnih sadežev od nekdaj priljubljena družinska izletniška točka, njegovi visokogorski travniki pa nudijo razkošne razglede v vse smeri neba – od okoliškega hribovja do Trnovskega gozda in Banjške planote, od Porezna do Spodnjih Bohinjskih gora, od Triglava in Karavank do Kamniških Alp …

Z vrha se spustimo po makadamski cesti, ki pelje desno ob progi Grič in nato zavija proti progi Brdo. Tu skrene levo v gozd in po dobrem kilometru prispemo na parkirišče Tuškov grič. Tam izberemo pot naravnost v klanec. Po razgibani asfaltni cesti pripeljemo do kmetije Čumar, se nato nekaj časa vozimo po makadamu in na križišču Razpotje pod Poreznom krenemo levo nazaj proti Novakom. Asfaltu sledi makadam in po glavni poti pripeljemo do naslednjega razcepa pri kmetiji Brejc. Tu zopet zavijemo levo in se po 3 km spusta po asfaltu pripeljemo nazaj do cerkve v Dolenjih Novakih.

Zanimivosti območja

  • Iz Novakov vodita planinski poti na Porezen in Blegoš, urejena pa je tudi krožna sprehajalna pot na Kopo pod Poreznom z izjemnim razgledom vse do morja.
  • Pri Praprotniku v Gorenjih Novakih sta na ogled zbirka starih kmečkih orodij in novaška lok smučka.
  • Rastlinsko izredno pestri živopisani planinski travniki se na vrhu Črnega vrha razgrnejo v razkošno razgledno panoramo na vse strani neba.
  • Smučarski center Cerkno – sodobno družinsko smučišče na Črnem vrhu.