Adriabike trasa 7: Prek planote na polico

Krožna pot: Bukovo - Bukovski vrh - Police - Bukovo

0
1411

Krožno turo, ki nas popelje s Cerkljanske na Tolminsko in nazaj, pričnemo na Bukovem pri križišču za Zakojco in Grahovo. V smeri proti Grahovemu se spustimo slab kilometer in na prvem križišču zavijemo levo proti Bukovskem vrhu. Sledi dolg, vijugast in strm vzpon do razložene vasi Bukovski vrh, kjer dosežemo skrajni severni rob Šentviške planote. Z vasi lahko uživamo v pogledu na Porezen in Kojco. Sledimo glavni cesti, po kateri pridemo na vrh prelaza. Od tu se lahko spustimo proti raztresenim naseljem predalpske Šentviške planote značilnih kraških oblik, ali pa uberemo pot nazaj na Cerkljansko.

Za povratek se spustimo slab kilometer do Gorskega vrha, nato na prvem križišču zavijemo levo in se mimo treh počitniških hiš začnemo spuščati proti vasi Police. Do tja nas pripelje dobra 2 km dolg srednje zahtevni spust po makadamski podlagi. Ta nas nagradi z očarljivim pogledom na gručasto vas, zanimivo poznogotsko cerkev Rojstva Device Marije z ločenim zvonikom in na prostrano planoto z osupljivimi razgledi, ki se prek skrbno obdelanih travnikov razprostre pred nami.

Po asfaltni vijugasti cesti nadaljujemo spust proti vasi Laharn. Ko prispemo do križišča pri plezališču Lutne skale v Kazarski grapi, privlačni soteski korit, tolmunov in brzic, zavijemo levo. Začne se 3,5 km dolg vzpon do zaselka Kojca ter še približno kilometer vzpona do izhodišča na Bukovem.

Zanimivosti območja

  • V bližini Bukovskega Vrha je na najvišjem vrhu Šentviške planote, Črvovem vrhu, priljubljena izletniška točka z razkošnim razgledom na Baško grapo in okoliške hribe od Porezna do Matajurja.
  • Plezališče Lutne skale v Kazarski grapi, privlačni soteski korit, tolmunov in brzic.