Adriabike trasa 6: Za zvokom najstarejšega glasbila

Krožna pot: Straža - Stopnik - Šebrelje - Jagršče - Straža

0
1998

Na to razgibano turo proti najdišču najstarejšega glasbila na svetu se odpeljemo po glavni cesti proti Tolminu. Od križišča na Straži nas cesta 8 km vodi vzdolž rečnega toka po slikoviti dolini Idrijce. V Stopniku zavijemo levo čez most in se po 4 km dolgem vijugastem, strmem vzponu dvignemo do razložene vasi Šebrelje na razgibani planoti, objeti z mogočnimi gozdovi. Če se želimo naužiti čudovitih razgledov, v križišču sredi vasi skrenemo z osnovne poti – zavijemo levo v Dolenjo vas, se peljemo mimo trgovine in igrišča, naprej med hišami in po rahlem spustu sledimo označbi proti cerkvi sv. Ivana. Tu lahko uživamo na blagodejni točki z razgledom na dolino Idrijce globoko pod nami, na razgibani okoliški svet vse do skalnatih Bohinjskih gora, ali pa se peš spustimo do arheološkega najdišča Divje babe.

Vrnemo se po isti poti do križišča v vasi, v katerem zavijemo proti Jagrščam. Nadaljujemo desno po asfaltirani cesti, ob kateri nas spremlja lepa panorama okoliških hribov. Kolesarimo mimo Kurjega vrha in do lovske koče na Lascah, kjer priporočamo postanek na razgledni točki, s katere se nam odpira pogled na divje grape, padajoče proti dolini Idrijce.

Nadaljujemo po makadamu in se držimo leve poti v klanec. Na križišču v gozdu imamo dve možnosti – desni odcep proti Krnicam nas popelje na Šebreljski vrh, najvišjo razgledno točko Šebreljske planote s čudovitim razgledom od Kobariškega Stola in Krna do Črne prsti, Porezna, Grintovca ter Kočne, z odcepom levo proti Jagrščam pa sledimo poti krožne ture.

Ta se nadaljuje z 1,5 km vznemirljivega spusta v grapo, mimo osupljive lokacije kmetije Pri Jerebu, nato pa še z 2 km ravnine do kmetije Pri Močniku, kjer se ponovno usmerimo proti Jagrščam. Sledi spust po cesti skozi gozd, nato se dvignemo mimo počitniških hišic do prve kapelice in kmalu še do druge, posvečene padlim v NOB. Tu se lahko ponovno ustavimo in se od kapelice na kratko sprehodimo prek ceste med drevjem na rob prepadne stene do razgledne točke.

Nadaljujemo mimo slikovite vasi Jagršče in se po ovinkasti poti spustimo 5 km do glavne ceste Idrija – Tolmin, kjer zavijemo levo na izhodišče.

Zanimivosti območja

  • Reka Idrijca je kot življenjski prostor ogroženih vrst rib del Nature 2000. Njen pritok Kazarska ustvarja Kazarsko grapo, privlačno sotesko korit, tolmunov in brzic.
  • Med arheološkimi območji vzdolž doline Idrijce je najznamenitejše najdišče v prepadni steni nad reko – Divje babe s slovito najdbo koščene piščali, najstarejšega glasbila na svetu.
  • Razgledno območje cerkve sv. Ivana v Šebreljah je strateško in energetsko pomembna točka – tu naj bi stala tako rimska utrdba kot slovansko svetišče boga Sonca, obkrožajo jo jarki iz 1. sv. vojne, pod cerkvijo sta dve kaverni.
  • Slap Padstanajca na potoku Kopačnica.
  • Šebreljski Vrh oz. Vrhovec – najvišja razgledna točka planote.
  • Šebreljska planota je bila zaradi blagodejne in zdravilne mikroklime že pred prvo svetovno vojno priljubljena počitniška točka za tržaško gospodo.
  • Izvir Zaganjalke med naseljem Straža in Lajšami (izven opisane trase) – zanimiv naravni spomenik, ki v enakomernih presledkih upada in raste.