Adriabike trasa 5: Po bakreni poti

Krožna pot: Cerkno - Novaki - Škofje - Planina pri Cerknem - Cerkno

0
1550

Krožna trasa nas popelje skozi Novake z bogato zgodovino in arhitekturno dediščino cerkljanskega stavbnega tipa ter po prijetni poti čez pobočje Škofja, ki je bilo nekdaj rudišče bakrovih rud.

Iz Glavnega trga v Cerknem krenemo proti Novakom, v smeri proti Smučarskemu centru Cerkno. Po asfaltirani cesti, ki je zaradi 4 km ravnine priljubljena med rekreativci, peljemo mimo odcepa za Partizansko bolnico Franja ter po lažjem vzponu do Dolenjih Novakov. Kilometer in pol se vzpenjamo skozi vas, na ostrem levem ovinku pa zavijemo desno proti smeri Kopačnice, se peljemo mimo apartmaja in desno čez mostiček po asfaltirani cesti zavijemo navzgor v gozd.

Vozimo skozi prijeten hlad dreves in čez 1,5 km po prečkanju tretjega mostička na razpotju izberemo srednjo makadamsko pot, ki nas vodi desno, mimo starega, z mahom prekritega kamnitega opornega zidu, na desni pa se nam odpira razgled na Novake in prepadne skalnate stene Malega in Velikega Njivča nad sotesko Pasice, v kateri je skrita Partizanska bolnica Franja.

Nadaljujemo po prijetni razgibani poti po pobočju Škofja in kmalu pripeljemo do razpotja, kjer izberemo pot proti Ermanovcu in se držimo leve, markirane smeri. Uživamo v vse bolj odstrtih razgledih na okoliške vasi – razložene Novake, gručaste Poljane in Labinje, dokler se iz gozda ne izvijemo na travnike in si privoščimo počitek na klopci pod lipo, kjer se nam odpre čudovit pogled na Cerkno in okoliško hribovje ter naselja.

Pred nami se dviga Porezen, levo privlači pogled kopasta Kojca, nižje po dolini se odpira Šebreljska planota nad najdiščem Divje babe, na horizontu se rišejo Alpe.

Po oddihu peljemo dalje, mimo počitniških hišic naravnost skozi jaso do asfaltirane ceste, kjer zavijemo desno in se spustimo do glavne državne ceste Cerkno – Škofja Loka. Tu se obrnemo desno nazaj v dolino proti Cerknemu, ali pa zavijemo levo proti Kladju in nadaljujemo pot po glavni trasi proti Idrijskemu (gl. opis trase 1).

Zanimivosti območja

  • Partizanska bolnica Franja (podrobneje v opisu trase 3).
  • Pri Praprotniku v Gorenjih Novakih sta na ogled zbirka starih kmečkih orodij in novaška lok smučka.
  • Razgledna točka pod lipo na pobočju Škofja, ki je bilo od 15. do 20. stoletja občasno rudišče bakrovih rud. Čezenj teče tudi razvodje med črnomorskim in jadranskim povodjem.