Adriabike trasa 4: Skozi Naturo 2000

Krožna pot A: Cerkno - Trebenče - Gorje - Zakriž - Ravne - Čelo - Cerkno Krožna pot B: Cerkno - Zakriž - Ravne - Čelo - Cerkno

0
1974

Trasa nas popelje po sončnih razglednih pobočjih, prek območja Nature 2000 in skozi razgibane vasi z značilnimi domačijami idrijsko-cerkljanskega stavbnega tipa. Obstajata dve različici: lažja tura (A) ter težja tura (B).

A) Lažja tura

Z Glavnega trga peljemo po cesti proti Idriji ter na prvem križišču zavijemo desno za Poče. Če se odločimo za manj zahtevno traso, kolesarimo mimo stanovanjskih blokov in kamnitega obzidja tovarne ETA ter skozi naselje Mostanija. Tam se začne vzpon proti Trebenčam, pod cerkvijo sv. Jošta, ki stoji nad kamnolomom, mimo Laznice do križišča, kjer zavijemo levo proti Gorjam in Zakrižu. Po dveh kilometrih ravnine prispemo do križišča Na Čičneh, kjer lahko zavijemo levo skozi vas do izhodišča ali pa nadaljujemo desno na Vrh Križa, kjer zavijemo levo proti Ravnam.

Po dveh kilometrih pripeljemo v vas, držimo se glavne ceste in se spustimo proti Dolenjim Ravnam. Po 1 km pred zaselkom zavijemo levo mimo klopce na makadamsko pot, po kateri se skoraj obrnemo v nasprotno smer. Peljemo mimo kmetije in prečkamo potok pri starem mlinu. Takoj za njim izberemo zgornjo levo pot, ki nas vodi do križišča na arheološkem območju Gastabil. Sledi kratek spust, čez 200 m zavijemo levo na zgornjo pot, po kateri se rahlo dvignemo do samotne kmetije, od tam pa sledi 3,5 km dolg spust do Cerknega – po serpentinah se najprej pripeljemo do razpotja, na katerem zavijemo na kolovoz, ki pelje desno, nato pa kmalu pridemo na asfaltno cesto, po kateri se spustimo do glavne ceste pri pokopališču v Cerknem. Zavijemo levo proti centru mesta nazaj na Glavni trg.

B) Težja tura

Pri zahtevnejši turi v Cerknem pred stanovanjskimi bloki krenemo levo v klanec proti Zakrižu. Do Zakriža sledimo regionalni cesti in v središču vasi zavijemo levo. Držimo se asfaltirane ceste do sedla Vrh Križa, od koder sledimo zgornjemu opisu.

Zanimivosti območja

  • Hribovit svet med Cerknim, Zakrižem in Trebenčami kot življenjski prostor netopirjev malih podkovnjakov (Rhinolophus hipposideros) in metuljev črtastih medvedkov (Euplagia quadripunctaria) spada pod zaščito Nature 2000.
  • Cerkvica sv. Jošta v Trebenčah z razgledno točko.
  • Obnovljeno vaško korito, zaščitena Julijina hiša ter značilne sušilnice sadja – pajštve v Zakrižu.
  • Italijanske kaverne nad Zakrižem (del Alpskega zidu).
  • Značilne domačije idrijsko-cerkljanskega stavbnega tipa ohranjajo kulturno dediščino.
  • Aragonitna jama v Ravnah z bogatim in redkim okrasjem snežno belih aragonitnih kristalov (zaprta za obiskovalce).